Sunt împotriva sprijinului financiar acordat donatorilor de plasmă. "Ar putea crea premisele unei discriminări"

Reprezentanţii Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională sunt împotriva sprijinului financiar oferit donatorilor de plasmă.

Acordarea sprijinului  financiar în valoare de 1.000 de euro bucureștenilor care donează plasmă pentru pacienții bolnavi de Covid, ar putea crea premisele "unei discriminări". Asta susțin Reprezentanţii Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională Profesor Dr. C. T. Nicolau, transmite Agerpres. 

"Acordarea acestor sume de bani donatorilor de plasmă convalescentă ar putea crea premisele unei discriminări, având în vedere faptul că donatorii de sânge total sau componente sanguine nu primesc aceste beneficii", se arată într-un comunicat de presă al institutului.

Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională aminteşte că statul român are obligaţia de a respecta reglementările la nivel european referitoare la donarea de sânge.

"Consiliul Europei promovează donările gratuite şi voluntare de sânge şi plasmă. Prin urmare, acordarea unei recompense financiare, în vouchere, pentru donatorii de plasmă convalescentă contravine Directivei 98/2002 privind stabilirea standardelor de calitate şi securitate pentru recoltarea, controlul, prelucrarea, stocarea şi distribuirea sângelui uman şi a componentelor sanguine şi de modificare a Directivei 2001/83/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 6 noiembrie 2001 de instituire a unui cod comunitar cu privire la medicamentele de uz uman", se mai arată în comunicat.

Donarea de sânge este şi trebuie să rămână un act umanitar, iar donatorii îşi doresc să doneze sânge din compasiune şi ca gest umanitar, nu pentru remuneraţii şi beneficii, susțin reprezentanții INHT. În acest context, statul român ar putea fi tras la răspundere în fața Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru încălcarea reglementărilor prevăzute. 

Consiliul General al Capitalei a adoptat joi proiectul "Donează plasmă, salvează viaţă", care prevede acordarea unui sprijin financiar în valoare de 4.800 de lei/beneficiar, sub forma unui pachet de vouchere.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel