Summitul francofoniei, Erevan. Emmanuel Macron, mesaj - VIDEO

Sebastian Florea / 11 oct 2018 / 23:44 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

La Erevan, capitala Armeniei, s-a deschis, joi, 11 octombrie 2018, al 17-lea sommet al Francofoniei. 

La faţa locului au venit preşedinţi, premieri sau reprezentanţi ai statelor membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, relatează rfi.ro. Franţa este reprezentată de Emmanuel Macron.

Preşedintele francez a venit la Erevan împreună cu soţia sa, Brigitte, şi în fruntea unei delegaţii importante de miniştri dar şi de oameni de cultură sau sportivi din Franţa, de origine armenească. Discursul de deschidere a sommet-ului a fost rostit de premierul ţării gazdă, Nikol Paşinian. A venit apoi şi rândul altor lideri să vorbească.

Discursul inaugural a fost rostit de premierul armean Nikol Paşinian în limba franceză. Emoţionat, liderul de la Erevan i-a adus un omagiu recent răposatului Charles Aznavour, un cântăreţ franco-armean «care a făcut ca legătura dintre Franţa şi Armenia să fie veşnică, un artist care a ajutat la promovarea Armeniei în lume» a mai punctat Paşinian.

După scurta intervenţie a preşedintelui senatului din Madagascar – precedenta gazdă a sommet-ului Francofoniei - a venit rândul lui Emmanuel Macron să se pronunţe de la tribuna reuniunii de la Erevan. Macron s-a evidenţiat printr-un discurs de 40 de minute. Pentru început, el a adus un omagiu comunităţii armeneşti din Franţa – peste 500.000 de membri – dar şi lui Charles Aznavour.

VIDEO - discurs Emmanuel Macron la ”Sommet de la francophonie”, Erevan

 

Conform sursei citate, Macron a reaminit că ”franceza este o limbă de luptă, de combatere a obscurantismului”. Liderul de la Paris a pledat apoi pentru organizarea unui prim congres al scriitorilor francezi şi de limbă franceză. In acest context, Emmanuel Macron l-a reamintit din nou, printre alţii, pe Eugen Ionesco, aşa cum a făcut-o şi la Invalizi cu ocazia omagiului adus lui Charles Aznavour.

 


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24