Summit UE 2019 Sibiu. Klaus Iohannis, primele declarații: Am asistat la un asalt

Klaus Iohannis, declarații de la Sibiu
Klaus Iohannis, declarații de la Sibiu

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis câteva cuvinte înainte de a participa la reuniunea cu liderii Uniunii Europene cu ocazia Summitului UE de la Sibiu.

Este un moment cu totul special pentru mine să deschid aici, la Sibiu, Summitul PPE, cu doar câteva ore înainte de începerea Summitului de la Sibiu. Vom discuta astăzi despre ce înseamnă UE pentru fiecare dintre noi, despre valorile comune și despre ce trebuie să facem pentru a duce acest proiect înainte. Nu este deloc întâmplătoare alegerea zilei de 9 mai, Ziua Europei. Am ales Ziua Europei pentru aceste două reuniuni. Cum toți suntem europeni, vă felicit de Ziua Europei.

Ca să putem decide pentru viitor, trebuie să privim și la temelia construcția UE și la beneficiile pe care le-a adus UE cetățenilor săi. Acest evenimente importante se desfășoară la Sibiu, un oraș profund european, care a fost capitală culturală europeană. Momentul este unul istoric pentru România și nu doar pentru că importanța Summitului este fără precedent ci și pentru că după 30 de ani am adus Europa acasă, aici în România.

Șefii de stat care se reunesc astăzi vor avea o importanță majoră în discuția informală care va avea loc astăzi. Liderii PPE au pus piatra de temelie a UE. Liderii de astăzi, președintele Tajani, Juncker, toți provenind din PPE, au avut de gestionat provocările majore cu care s-a confruntat UE.

Ca președinte al României, am contribuit la acest colectiv care a dat roade și care trebuie fructificat astăzi, aici la Sibiu. La sfârșitul acestei luni, cetățenii sunt chemați la urne pentru a își alege viitorul PE. Aceste alegeri sunt despre a rămâne uniți și solidari în apărarea valorilor fundamentale ale UE, lupta împotriva celor care își ascund incompetența asupra unor sloganuri populiste. Viitorul UE depinde de noi. Îi urez succes prietenului nostru, Manfred Weber.

Am asistat la un asalt asupra statului de drept. Există forțe politice ai căror lideri vor să fie asupra legii și aduc la lumină faptele de corupție, fie că sunt naționali sau europeni. Apărarea statului de drept a devenit o sintagmă care se aude tot mai des în Europa. Trebuie să le explicăm cetățenilor că nu este o chestiune de retorică politică. Dacă statul de drept este amenințat, atunci cetățeanul are de suferit mai devreme sau mai târziu. România este o țară profund europeană și pentru asta contează și votul pe care îl veți da la referendum. Este un vot pentru viitorul european al UE. Vă promit astăzi, aici, alături de familia mea politică faptul că Europa va fi mereu acasă în România și că România va fi tot mai puternică și mai respectată în UE.', transmite Klaus Iohannis.

În centrul Europei, aici, la Sibiu, se va decide viitorul Uniunii Europene. Vă doresc tuturor o zi foarte frumoasă!, a declarat Klaus Iohannis, de la Sibiu.

Şefii de stat sau de guvern din ţările Uniunii Europene se reunesc, joi, într-un summit informal la Sibiu pentru a discuta despre viitorul UE. Summitul, găzduit de preşedintele Iohannis, se va desfăşura în clădirea Primăriei Municipiului Sibiu şi are loc în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. 

Reuniunea va fi prezidată de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. 

Vezi și: Summit Sibiu program. LIVE TEXT. Tot ce trebuie să știi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel