Summit NATO 2021. Ce a vorbit Geoană cu Biden: Acesta a fost elementul mai personal al discuţiei

Sursa foto: Facebook Mircea Geoană
Sursa foto: Facebook Mircea Geoană

Mircea Geoană, secretar general adjunct al alianței Nord-Atlantice, a dezvăluit ce a discutat cu Joe Biden, la Summitul NATO de anul acesta.

"Preşedintele Biden este un om extrem de cald, absolut deosebit. Când m-am dus spre domnia sa - eram, într-un fel, pe post de gazdă, secretarul general încă nu venise să preia conducerea summitului, aşa cum se face - evident că am vorbit şi ne-am reamintit de momentele de acum 20 de ani, când eu alergam de nebun prin Washington, ca ambasador al României, să băgăm România în NATO. Acesta a fost elementul mai personal al discuţiei. Și îmi spune: "Îţi aduci aminte de vremea când eu eram preşedintele Comisiei de politică externă din Senatul american?". Şi evident că săream cu toţii să îi convingem, pentru că fără Senatul american nu se întâmplă nimic, administrația nu se mişcă fără dânşii.

Acesta a fost începutul de discuției şi, apoi, ne-am uitat împreună în jurul mesei - cei 30 de aliaţi - şi, într-un fel, le-am spus: "Cine credea, acum 20 de ani, că vom fi 30 de aliaţi în jurul aceleiași mese, cu o alianţă atât de robustă şi care se dezvoltă?".

A vorbit despre România. A vorbit şi în speech-ul său oficial, care nu a fost public, despre Summitul B9 - "Bucharest 9", la care a participat virtual. După ce s-a terminat summitul, şi preşedintele României a venit şi a vorbit cu președintele Biden, invitându-l în România. Dar a fost un moment în care ne-am adus aminte că viaţa asta este lungă şi că ne-am cunoscut şi în alte ipostaze", a declarat Mircea Geoană, în emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3.

Vezi și: Iohannis îi răspunde lui Putin: Nu intenţionăm să atacăm pe nimeni

Summitul NATO 2021

În cadrul Summitului, Președintele Klaus Iohannis a susținut procesul de adaptare a NATO la actualul context de securitate, astfel încât Alianța să devină mai puternică politic și militar și va reafirma importanța NATO pentru securitatea euroatlantică și ordinea internațională bazată pe norme. Totodată, Președintele României a pledat pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic aliat, în special în regiunea Mării Negre, evidențiind rolul activ al țării noastre de pilon de stabilitate și furnizor de securitate. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a susținut întărirea pe mai departe a relației transatlantice, precum și decizia de elaborare a unui nou Concept Strategic.

În cadrul reuniunii la nivel înalt, liderii aliați au decis asupra liniilor prioritare pe care se va fundamenta consolidarea rolului politic și militar al Alianței, precum și de actor cu proiecție la nivel global, ca rezultat al procesului de reflecție strategică NATO 2030. În acest context, pe agenda Summitului s-a aflat și decizia de declanșare a negocierilor privind un nou Concept Strategic al Alianței, în contextul schimbărilor fundamentale ale mediului internațional de securitate față de momentul adoptării, în 2010, a Conceptului Strategic actual.

Reuniunea a prilejuit, totodată, reafirmarea valorii esențiale a relației transatlantice pentru securitatea euroatlantică, inclusiv în contextul primei participări a Președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la un Summit aliatl În cadrul dezbaterilor, liderii au abordat teme actuale precum provocările de securitate din spațiul euroatlantic, terorismul, amenințările cibernetice și cele generate de tehnologiile disruptive și vor stabili acțiunile pe care NATO trebuie să le întreprindă în continuare pentru a gestiona provocările și amenințările de acest tip la adresa securității euroatlantice.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy