Summit Minsk: Vladimir Putin şi Nicolae Timofti, schimb dur de replici. Ce relatează presa

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, și președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, ambii prezenți la summitul Comunităţii Statelor Independente (CSI) de la Minsk, au avut vineri un schimb dur de replici, potrivit cotidianului rus Moskovski Komsomoleţ (MK), care speculează că cei doi lideri au fost aproape de a se lua la bătaie.

"Ne pare rău că, în urma negocierilor şi consultărilor pe care le-am avut, colegii noştri din Rusia au introdus embargoul. Nu au fost aduse argumente plauzibile privind introducerea embargoului", a declarat Nicolae Timofti, în legătură cu atitudinea Rusiei faţă de semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi UE.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, la rândul său, şi-a exprimat regretul că Republica Moldova refuză să se consulte cu Rusia privind asocierea sa cu UE.

"Rusia a iniţiat consultări intense cu Uniunea Europeană şi Ucraina. Şi iată rezultatul, am convenit că intrarea în vigoare a Acordului de liber-schimb UE-Ucraina va fi amânată. Dar unde a fost Republica Moldova? De ce cu R. Moldova nu am putut construi asemenea relaţii? Ne-am adresat (Chişinăului) în repetate rânduri cu o propunere similară, dar, din păcate, nu am primit un răspuns clar din partea colegilor noştri moldoveni", a denunţat liderul rus, scrie Mediafax.

Putin a subliniat ulterior: "Nu ne-am opus niciodată unor relaţii mai apropiate cu UE, noi înşine dorim această apropiere".

"Dificultăţile apar nu din cauza unor măsuri restrictive, ci a refuzului partenerilor noştri de a să discuta în mod deschis despre toate riscurile pentru economia rusă", a continuat liderul de la Kremlin.

MK: Putin și Timofti, aproape de a se lua la bătaie

Potrivit sursei citate, cei doi lideri au continuat schimbul dur de replici și în timpul discursului lui Emomali Rahmon, preşedintele Tajikistanului. Jurnaliştii prezenţi la reuniune nu au reuşit să audă discuţia dintre cei doi lideri, însă au apreciat că Putin şi Timofti au fost aproape de a se lua la bătaie. Ulterior, Putin și Timofti s-au calmat.

DUpă ce Chișinăul a semnat la 27 iunie Acordul de Liber Schimb cu UE, la nicio lună Rusia a impus un embargou asupra importurilor de fructe şi legume moldoveneşti, iar din 1 septembrie a introdus şi taxe vamale pentru importurile unor produse provenind din Republica Moldova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel