Summit Minsk: Acord parțial pentru armistițiu în Estul Ucrainei. Poroșenko: Rusia, condiții inacceptabile

Negocierile de la Minsk între liderii Ucrainei, Rusiei, Franței și Germaniei s-au derulat pe tot parcursul nopții de miercuri spre joi, iar surse citate de presa rusă spun că participanții la summit urmează să semneze un document în 10 puncte. Cu toate astea, Petro Poroșenko, despre care relatările presei spun că a avut schimburi de replici "nervoase" cu Putin, a declarat la finalul discuțiilor că Rusia a pus condiții "inacceptabile", conform AFP. El a precizat că "veștile nu sunt bune", dar există speranță.

Acordul de la Minsk ar urma să includă retragerea armamentului greu din Estul Ucrainei, crearea unei zone demilitarizate și asigurarea unui nou statut pentru regiunea Donbass, potrivit Ria Novosti.

Agenția rusă de presă precizează că liderii încearcă să ajungă la un acord care să se traducă într-un armistițiu în următoarele 48 de ore. 

Un document văzut de Reuters, și citat de CNBC, spune părțile s-au înțeles asupra încetării focului în condițiile unui armistițiu care va intra în vigoare de la 14 februarie.

Deocamdată, cei patru lideri s-ar fi înțeles asupra a 80% din punctele de discuție de la Minsk. Nu se știe ce probleme acoperă procentele de 20% în cazul cărora nu s-a ajuns la un consens.

Simultan evenimentului diplomatic din Belarus, luptele din Estul Ucrainei s-au intensficat, conform France 24, iar separatiștii par să câștige teren în fața trupelor guvernamentale. Disputa armată ar fi gravitat în special în jurul orașului Luhansk, recuperat de forțele Kievului, dar care este ținta focurilor de artilerie lansate de insurgenți.

Ultimul acord de la Minsk a fost semnat în septembrie anul trecut, însă bilanțul morților a continuat să crească în Ucraina, iar Kievul și separatiștii s-au acuzat reciproc de încălcarea lui.

Ucraina: Planul de pace Merkel-Hollande, desființat de americani și comparat cu negocierile Chamberlaine-Hitler

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel