Summit la Bruxelles pe tema migrației. Moment important pentru UE

Liderii din Uniunea Europeană se reunesc joi într-un summit la Bruxelles, sub presiunea de a arăta progrese în dezbaterea de durată din blocul comunitar asupra migraţiei, în contextul în care schimbările politice din Germania şi Italia au readus subiectul în actualitate, comentează agenţia de presă dpa. 

Summitul de două zile s-ar putea dovedi un moment crucial pentru blocul comunitar, în contextul în care neînţelegerile persistente privind migraţia ar putea amplifica faliile deja adânci şi ar putea ameninţa unitatea UE într-un context în care presiunea este tot mai mare, nu doar din partea Rusiei, dar şi din cauza relaţiilor dificile cu Statele Unite conduse de Donald Trump. 

"Mizele sunt mari. Iar timpul este scurt", a atras atenţia preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, într-o scrisoare adresată liderilor europeni. 

El a mai subliniat că, dacă şefii de stat şi de guvern nu vor putea găsi o soluţie la migraţie, ei riscă să piardă în faţa forţelor radicale antieuropene, antiliberale şi autoritare. 

Trei teme pentru dezbatere 

Tusk a propus ca liderii din UE să convină asupra a trei iniţiative: instituirea unor platforme de debarcare în afara Europei, crearea unui buget special pentru a combate migraţia ilegală şi întărirea cooperării cu ţările de origine şi de tranzit. 

Summitul survine în contextul în care cancelarul german Angela Merkel se confruntă cu o presiune tot mai mare în ţară, unde ministrul de interne Horst Seehofer i-a oferit ca termen limită sfârşitul lunii iunie pentru a reduce numărul de solicitanţi de azil care intră în Germania, în caz contrar guvernul riscând să se prăbuşească. 

Noul guvern din Italia amplifică de asemenea presiunea politică: a reaprins dezbaterea privind împărţirea responsabilităţii blocând intrarea în porturile Italiei pentru două nave de salvare cu migranţi în ultimele două săptămâni, făcând în acelaşi timp apel la o schimbare radicală" în politica UE privind migraţia. 

Alte subiecte de pe agenda summitului sunt comerţul, în contextul deciziei recente a preşedintelui american Donald Trump de a impune taxe pe produsele de oţel şi aluminiu provenite din UE, negocierile cu Marea Britanie privind Brexit-ul, reforma zonei euro şi securitatea şi apărarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel