SULEYMAN MAGNIFICUL, atacat dur de Ministerul Educației

La circa doi ani de la transmiterea primul episod din cel mai urmărit serial de televiziune, SULEYMAN MAGNIFICUL, Ministerul Educației s-a trezit să critice producția turcească.

Doru Dumitrescu, inspector general în Ministerul Educaţiei, a declarat, pentru ziarulring.ro, că serialul pe care îl vizionează milioane de români este o mizerie din punct de vedere al istoriei. Acesta consideră că denaturările grosolane din asemenea filme induc confuzie totală în mintea oamenilor.

 "Sunt nişte denaturări uriaşe acolo, de la modul în care sunt îmbrăcaţi şi sultanul, şi toate domniţele de pe acolo la conţinutul istoric, până la relaţiile dintre Imperiul Otoman şi Ţările Române. Asta chiar dacă istoriografia otomană are un cu totul alt punct de vedere la ora actuală faţă de cea română privind relaţiile dintre turci şi români. Disputele istorice sunt una, dar ceea ce prezintă filmul acela la care se uită milioane de români e alta".

Citește și: SULEYMAN MAGNIFICUL, veste neașteptată pentru fani

Ţările Române, prezentate drept paşalâc

Inspectorul general Doru Dumitrescu s-a arătat extrem de indignat faţă de prezentarea falsă a Ţărilor Române în serial drept paşalâc. "A fost un episod în care erau prezentate relaţiile sultanului cu Petru Rareş, ca şi cum ţara noastră ar fi fost ocupată de otomani. Nici vorbă de aşa ceva, era, sigur, o relaţie de subordonare faţă de Imperiul Otoman, dar era autonomă şi plătea tribut.

La asediul Vienei din 1529, în serial se spune, vezi Doamne, că sultanul, din cauza ploilor şi a vremii proaste, s-a restras. Nici pomeneală, a fost bătut, înfrânt, de aceea s-a retras. În acest serial, ficţiunea a depăşit istoria.

În ce priveşte succesiunea la tron, exista o lege făcută de Mahomed al II-lea în care singurii moştenitori puteau proveni din familia sultanului, iar ceilalţi erau ucişi. Dacă surorile lui aveau copii băieţi, aceştia erau omorâţi. În serial, am văzut că este o îmbulzeală de nepoţi", a mai precizat Doru Dumitrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel