Sugestia lui Isărescu pentru Cioloș, privind Cumințenia Pământului

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a sugerat, vineri seara, în cadrul Festivalului 'Dilema veche' de la Alba Iulia, după ce cercetătorul Andrei Oişteanu a propus ca BNR să doneze pentru 'Cuminţenia Pământului', ca Guvernul să ia restul banilor necesari pentru achiziţia statuii din bugetul pe care BNR îl dă statului din profit. 

'Un gest al BNR de a acorda o donaţie acestui scop ar da şi altor bănci şi entităţi financiare un îndemn să doneze. Că nu se vor strânge banii şi ne îndreptăm spre o catastrofă de încredere în propriile noastre opţiuni şi valori', a afirmat cercetătorul Andrei Oişteanu, de la Universitatea Bucureşti, cu prilejul unei conferinţe susţinute de guvernatorul Mugur Isărescu.

În replică, Isărescu a menţionat că aproape tot profitul BNR este dat statului, iar statul poate să facă acest gest, respectiv de a lua din acest buget banii necesari achiziţionării statuii.

'Acum donaţia noastră este către buget. 80% din profit este către buget. Deci dumneavoastră puteţi spune că în cei 80% bani pe care îi dăm bugetului, şi care sunt nu 5 milioane de euro, sunt vreo câteva sute de milioane de euro, să ia cei 5 milioane bugetul şi să cumpere' Cuminţenia Pământului'. (...) Deci, noi livrăm statului. Aproape tot profitul nostru îl dăm statului, statul poate să facă acest gest. În Europa, din păcate băncile centrale nu pot să dea decât profitul către stat şi către societate. O să ne mai gândim însă la propunerea dumneavoastră', a declarat Isărescu.

5 miloane pentru "Cumințenia Pământului"

Guvernatorul a lansat rugămintea ca opinia publică să sugereze ca din cei 80% din profitul BNR daţi statului să fie daţi 5 milioane de euro pentru 'Cuminţenia Pământului'.

'Am rugămintea ca dumneavoastră să sugeraţi ca din cei 80%, adică anul ăsta nu ştiu cât am dat bugetului de stat, 5 milioane să fie daţi pentru 'Cuminţenia Pământului', ca să nu mai lungim povestea asta prea mult. Ar fi o sugestie bună, mai ales că vine de la dumneavoastră. Eu pot să le spun, dar să vină şi de la public', a conchis Mugur Isărescu.

În urmă cu câteva zile, ministrul Culturii, Corina Şuteu, a anunţat că peste o jumătate de milion de euro au fost strânşi în campania de subscripţie publică pentru achiziţionarea operei 'Cuminţenia Pământului', de Constantin Brâncuşi. Campania de colectă naţională 'Brâncuşi e al meu' are ca ţintă strângerea sumei de 6 milioane de euro din donaţii publice până la sfârşitul lui septembrie. Acestei sume i se adaugă 5 milioane de euro alocaţi de Guvern, pentru ca opera lui Brâncuşi să intre în proprietatea statului, după achiziţionarea de la proprietarii săi actuali.

Mugur Isărescu a susţinut vineri seara, pe esplanada Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia, o prelegere despre 'Parcursul economiei româneşti şi a Băncii Naţionale a României către modernitate şi, totodată, către Europa'.

Evenimentul, la care au fost prezente câteva sute de persoane, s-a desfăşurat în cadrul celei de-a V-a ediţii a Festivalului 'Dilema veche', organizat de vineri până duminică la Alba Iulia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel