Suedia se teme de Rusia. Trupe ale armatei, mobilizate pe o insulă din Marea Baltică

Unitățile ruse din apropierea Ucrainei sunt în 'poziții de atac' (surse CBS) / Sursa foto ilustrativ: Pexels
Unitățile ruse din apropierea Ucrainei sunt în 'poziții de atac' (surse CBS) / Sursa foto ilustrativ: Pexels

Trupe din Armata Suediei au fost mobilizate pe insula Gotland din Marea Baltică, de teama activităţilor militare ale Rusiei.

Vehicule blindate şi zeci de militari înarmaţi au fost trimişi în oraşul Visby de pe Insula Gotland, o iniţiativă neobişnuită demarată ca reacţie la "intensificarea activităţilor militare" ruse, a comunicat armata suedeză.

Trei nave de asalt ruse au traversat în ultimele zile Marea Baltică, apropiindu-se de Danemarca, pe fondul tensiunilor dintre Moscova şi NATO.

"Forţele armate iau măsurile necesare pentru a proteja integritatea Suediei şi a demonstra capacităţile noastre de a proteja Suedia şi interesele suedeze", a declarat Peter Hultqvist, ministrul suedez al Apărării, citat de Agenţia France-Presse.

Guvernul de la Stockholm a comunicat că vor fi mobilizaţi militari în diverse zone, "pentru intensificarea apărării în contextul activităţilor militare ruse în Marea Baltică".

Rusia este acuzată că a mobilizat zeci de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie. Rusia susţine că nu pregăteşte niciun atac, denunţând însă intensificarea activităţilor militare NATO şi intenţiile de extindere spre est. Rusia solicită garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice. Pe fondul tensiunilor, Finlanda a anunţat vineri că nu intenţionează să adere la NATO, scrie Mediafax.

Rusia ar putea folosi agenţi secreţi pentru a avea pretext de invazie în Ucraina 

Mai multe surse au afirmat pentru postul de televiziune CNN că Rusia ar pregăti mai multe operaţiuni cu ajutorul unor agenţi secreţi pentru a justifica un eventual atac şi o invazie a Ucrainei. 

Conform sursei citate, agenţii pregătiţi de ruşi sunt antrenaţi în război urban şi în folosirea explozibililor pentru a sabota chiar forţele armate ruseşti. Aceste afirmaţii vin în completarea declaraţiilor făcute de Ministerul Apărării din Ucraina, conform cărora serviciile secrete ruseşti ar planifica mai multe diversiuni, ţintind chiar forţele armatei Rusiei, cu scopul de a da vina pe Ucraina. 

"Serviciile noastre secrete au pus mâna pe informaţii care arată că Rusia a ajuns la ideea că are nevoie de fabricarea unui pretext pentru a invada Ucraina. Va folosi agenţi secreţi pentru a crea diversiuni, ca să justifice o invazie. Am văzut asta şi în 2014, iar acum pregătesc aceeaşi mişcare. Vom avea mai multe detalii asupra a ceea ce vor folosi ruşii ca pretext în următoarele ore", a declarat Jake Sullivan, consilier de stat pe securitate naţională în SUA, conform CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel