Suedia se pregătește pentru întreruperi de curent: ”Risc real, situație fără precedent”

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Vremea rece stimulează consumul, importurile din Rusia scad, râurile înghețate încetinesc producția hidroelectrică și mai multe reactoare nucleare sunt oprite pentru întreținere. Este realitatea energetică a iernii 2022, iar pentru suedezi se anunță vremuri sumbre.

Riscul ca cetățenii suedezi să rămână fără electricitate în această iarnă ”este real”. Guvernul de la Stockholm a avertizat gospodăriile și întreprinderile să se pregătească pentru posibile întreruperi de curent, din cauza întreruperii reactorului nuclear, a vremii reci și a penuriei de energie în Europa, după ce Rusia a redus exporturile de gaze.

”Riscul de perturbări este real și suedezii trebuie să se pregătească”, a spus ministrul Apărării Civile, Carl-Oskar Bohlin, explicând că țara ”nu a mai fost niciodată în această situație”, potrivit Europa Today.

Potrivit executivului condus de premierul Ulf Kristersson, planurile de urgență trebuie să țină cont de posibilitatea unor întreruperi scurte, dar și mai lungi. 

”Oricine este capabil să se îngrijească de el însuși în circumstanțe normale trebuie să poată face acest lucru și în cazul unei crize, cum ar fi o întrerupere a curentului”, a avertizat Bohlin.

Recomandările oficiale includ păstrarea la îndemână a unui radio care funcționează cu baterie, lanterne, apă îmbuteliată și alimente ușor de preparat. De asemenea, familiilor li s-a cerut să găsească o cameră în care membrii de bază să poată sta cu toții împreună pentru a conserva căldura în timp. "Este mai bine să fii pregătit. Nu este o încercare de a speria", a spus Bohlin.

Cauze posibile ale lipsei de energie în țara scandinavă

Râurile înghețate din nordul țării scad producția hidrocentralelor, vânturile slabe afectează energia eoliană, iar frigul crește cererea pe piața energetică suedeză din cauza nevoii de încălzire a clădirilor.

La începutul acestei luni, trei dintre cele șase centrale nucleare ale națiunii au fost închise sau operate la capacitate redusă pentru lucrări de întreținere, ceea ce a dus la pornirea centralei pe bază de petrol din Karlshamn. Compania de utilități din țara nordică Vattenfall a amânat pentru 23 februarie repornirea reactorului Ringhals 4, care a fost oprit pentru reparații.

De parcă nu ar fi de ajuns, Finlanda vecină a amânat încă o dată pornirea noului său reactor nuclear, Olkiluoto 3, o lovitură pentru securitatea energetică a țării, dar și a regiunii. Este prima centrală nucleară nouă din Finlanda în peste patru decenii și prima din Europa în aproape 15 ani, cu o capacitate de aproximativ 14% din consumul total de energie electrică al Finlandei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel