Suedia: Rezultatele finale ale alegerilor confirmă victoria la limită a coaliției de dreapta

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Coaliția formată din patru partide de dreapta a câștigat la limită alegerile din Suedia.

Rezultatele finale ale alegerilor parlamentare de la sfârşitul săptămânii trecute din Suedia confirmă victoria la limită a coaliţiei de dreapta, care a obţinut 176 de locuri în legislativ, comparativ cu 173 pentru blocul condus de social-democraţi aflat la putere, relatează DPA.

Prezenţa la vot la scrutinul de la 11 septembrie a fost de 84%.

Blocul de dreapta este condus de Ulf Kristersson, de la Partidul Moderat. Cu toate acestea, formaţiunea care a obţinut cele mai multe voturi din coaliţie a fost Partidul Democraţii Suedezi, care a primit 20,54% din sufragii, reprezentând 73 de mandate.

Decizia lui Kristersson de a se alia cu acest partid de dreapta populist a fost controversată. Mulţi ani, nicio formaţiune politică nu a vrut să se alieze cu Democraţii Suedezi.

Cele mai multe voturi le-a obţinut totuşi Partidul Social Democrat, 30,33%, adică 107 mandate. Însă procentul nu a fost suficient pentru o victorie a coaliţiei sale. Premierul Magdalena Andersson şi-a anunţat deja intenţia de a demisiona după această înfrângere.

Modul în care va arăta viitorul guvern suedez va deveni mai clar luni, când vor începe negocierile despre ce partid va primi şansa de a forma guvernul. Kristersson încă încearcă să se asigure că cele patru partide din coaliţia sa au o bază de înţelegere suficient de mare pentru a forma un guvern.

Andersson va conduce un guvern transnaţional până când viitorul executiv va fi pregătit să preia puterea, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel