Sudan: Acord între generali şi protestatari privind perioada de tranziţie

Generalii la putere în Sudan şi liderii protestatarilor au ajuns la un acord vineri, după mai multe săptămâni de dispute politice, cu privire la instanţa care urmează să conducă ţara în perioada de tranziţie, a anunţat un mediator, notează AFP.

Consiliul militar care administrează ţara şi Alianţa pentru Libertate şi Schimbare, vârful de lance al contestării, 'au căzut de acord' pentru o conducere 'alternativă' a instanţei care va guverna într-o perioadă de tranziţie de circa trei ani, a anunţat într-o conferinţă de presă mediatorul Uniunii Africane (UA), Mohamed El Hacen Lebatt.

'Cele două părţi au ajuns la un acord pentru instaurarea unui Consiliu suveran cu o alternanţă între militari şi civili, pentru o perioadă de trei ani sau puţin mai mult', a declarat el în conferinţa de presă. Mohamed El Hacen Lebatt nu a oferit detalii despre mecanismul care va fi utilizat. Potrivit însă unui plan de tranziţie stabilit de UA şi Etiopia, 'Consiliul suveran' urmează să fie prezidat iniţial de un militar timp de 18 luni, după care un civil va duce mandatul până la sfârşitul tranziţiei. Cu ajutorul medierii oferite de Etiopia şi UA, cele două tabere au relansat miercuri negocieri cruciale în special privind 'Consiliul suveran'.

Reluarea discuţiilor a avut loc într-un context tensionat, după împrăştierea în forţă, la 3 iunie, a unei tabere a protestatarilor din faţa sediului ministerului apărării, la Khartoum, care a făcut zeci de morţi şi a provocat indignare la nivel internaţional. Cele două tabere au căzut de acord pentru 'o anchetă detaliată, transparentă, naţională şi independentă despre toate incidentele nefericite pe care le-a cunoscut ţara în ultimele săptămâni', a subliniat Mohamed El Hacen Lebatt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel