Succesor Merkel. Cei trei candidaţi, pentru prima dată împreună pe aceeaşi scenă

Cei trei candidaţi la succesiunea liderei Uniunii Creştin-Democrate germane (CDU), Angela Merkel, au apărut vineri pentru prima dată pe aceeaşi scenă, notează dpa.

Aştept cu nerăbdare o întrecere corectă, a declarat secretarul general al CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, în discursul său rostit la o reuniune a organizaţiei de femei a CDU, desfăşurată la Berlin. Kramp-Karrenbauer, colaboratoare apropiată a Angelei Merkel, a apărut la acest eveniment alături de ministrul sănătăţii Jens Spahn şi de Friedrich Merz, ambii adoptând atitudini mai critice faţă de cancelarul german în exerciţiu.

Un fost personaj în ascensiune pe scena conservatoare în Germania, Merz s-a retras din viaţa politică în 2009 pentru a se dedica carierei sale de avocat, după ce pierduse lupta pentru şefia CDU în favoarea lui Merkel. Vineri el a refuzat să răspundă criticilor conform cărora nu mai este la curent cu actualele probleme politice, date fiind angajamentele sale profesionale. Lumea s-a schimbat, la fel şi eu, dar voi detalia cu altă ocazie, a spus el. La rândul său, Jens Spahn, care ar prefera ca CDU să se deplaseze mai spre dreapta pe eşichierul politic german, a afirmat că aşteaptă cu nerăbdare competiţia internă din CDU, deşi el s-ar putea retrage mai devreme ţinând cont de şansele sale mai slabe.

Favoritul la șefi CDU

Cei trei urmează să apară la mai multe reuniuni regionale ale CDU înainte de congresul formaţiunii de la Hamburg, prevăzut pentru 7 decembrie, când va fi ales preşedintele său. Cele mai recente sondaje de opinie o creditează pe Annegret Kramp-Karrenbauer cu 35% din intenţiile de vot ale delegaţilor CDU, cu un uşor avansa faţă de Friedrich Merz (33% din intenţiile de vot), în timp ce Jens Spahn ar obţine doar 7% din voturi.

În urmă cu zece zile, cancelarul german Angela Merkel a confirmat că în decembrie nu va mai candida la conducerea CDU şi că actualul mandat al său la şefia guvernului de la Berlin este ultimul. În primul rând, la următorul congres al partidului, în decembrie, la Hamburg, nu voi mai candida pentru conducerea CDU, a spus Merkel în faţa reporterilor, după rezultatul sub aşteptări al formaţiunii sale la alegerile regionale desfăşurate pe 28 octombrie în landul Hessa, scrutin la care CDU s-a clasat pe primul loc, obţinând conform sondajelor între 27% şi 29% din voturi, dar mai puţin cu peste 10% faţă de scrutinul precedent din 2013. Merkel a promis că nu îşi va alege un succesor, astfel că lasă liberă competiţia pentru conducerea partidului său, care se anunţă destul de dură între susţinătorii menţinerii liniei moderate şi cei care doresc o politică cu orientare conservatoare mai accentuată pentru a se încerca o contrabalansare a avansului extremei drepte anti-imigraţie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel