Succesiunea Angelei Merkel: CDU votează pentru Armin Laschet

armin laschet
armin laschet

Conducerea partidului german Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi-a reînnoit luni seara sprijinul pentru Armin Laschet, preşedintele formaţiunii conservatoare, în cursul unui vot intern pentru a încerca să rezolve criza din tabăra conservatoare în jurul succesiunii cancelarului Angelei Merkel, notează AFP. 

Comitetul executiv al CDU, după o reuniune de peste şase ore, s-a pronunţat pentru candidatura preşedintelui său în faţa celei a popularului lider bavarez Markus Söder, au făcut cunoscut mai mulţi participanţi. Markus Söder indicase în cursul zilei că va respecta decizia acestei instanţe. Plebiscitul este net şi lasă să se întrevadă un final al duelului fratricid care agită de o săptămână partidul la putere: 77,5% dintre responsabilii partidului au votat în favoarea lui Armin Laschet faţă de 22,5% pentru Markus Söder, în această consultare organizată de internet într-un mod improvizat, după discuţii maraton.

Candidat natural al CDU a cărei conducere a preluat-o în ianuarie, Armin Laschet, partizan al continuităţii cu orientarea centristă a cancelarului Angelei Merkel, îşi văzuse numirea contestată de Markus Söder, liderul partidului-frate bavarez CSU. După mai multe luni în care a întreţinut suspansul asupra intenţiilor sale, acesta din urmă a mărit tensiunea prin oficializarea candidaturii sale duminica trecută.

A doua zi, Armin Laschet a obţinut un prim vot de sprijin din partea personalităţilor din CDU. Instanţa care s-a pronunţat în favoarea sa luni seară reuneşte un eşantion şi mai mare de responsabili ai partidului. Rezultatul acestei reuniuni de criză a fost extrem de incert, în contextul în care Markus Söder obţinuse în ultimele zile sprijinul mai multor cadre ale partidului.

Ministrul-preşedinte al Bavariei are un argument puternic: este de departe favoritul în sondaje pentru a le permite conservatorilor să păstreze cancelaria după alegerile parlamentare de la 26 septembrie. Markus Söder nu a participat la reuniunea de luni seară. CDU trebuie 'să decidă singură unde şi cum' se va face alegerea, estimase el mai devreme în cursul zilei, asigurând în acelaşi timp că 'va respecta' orice decizie a comitetului executiv al CDU, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel