SUA: Un judecător din Missouri suspendă temporar o lege restrictivă privind avortul

 Un judecător din Missouri a suspendat temporar marţi aplicarea unei legi foarte restrictive privind dreptul la avort care urma să intre în vigoare miercuri în acest stat conservator din centrul Statelor Unite, informează AFP şi Reuters. 

Judecătorul Howard Sachs a apreciat că această lege care interzice avorturile începând din a opta săptămână contravine decizie Curţii Supreme americane, care garantează dreptul la întrerupere voluntară a sarcinii atât timp cât fătul 'nu este viabil', adică spre cea de-a 24-a săptămână de sarcină. Legea, a explicat judecătorul în declaraţia sa, 'este în conflict cu decizia Curţii Supreme, potrivit căreia nicio limită legislativă sau judiciară privind avortul nu poate fi măsurată în termeni de săptămâni de dezvoltare a fetusului'.

Judecătorul nu a blocat însă partea din lege care interzice avorturile pe bază de sex, culoare sau risc de trisomie 21 (sindromul Down). 'Suntem încurajaţi de decizia justiţiei care a confirmat caracteristicile anti-discriminatorii ale legii şi abia aşteptăm să rezolvăm restul problemelor', a reacţionat pe Twitter guvernatorul republican Mike Parson.

Mai multe state conservatoare din centrul şi sudul SUA au lansat o ofensivă de amploare împotriva dreptului la avort, adoptând legi foarte restrictive care au făcut obiectul recursurile judiciare. Acestea speră ca, în final, Curtea Supremă, în prezent majoritar conservatoare, să revină asupra deciziei emblematice Roe împotriva Wade, prin care a fost legalizat dreptul la avort în 1973. De-a lungul anilor, clinicile care practicau avortul s-au văzut confruntate cu impunerea unor condiţii din ce în ce mai drastice. În Missouri, ultima clinică de stat din Saint-Louis a fost suspendată de la începutul lunii mai, guvernatorul Mike Parson lăsând să îi expire licenţa de funcţionare.

Puternica asociaţie de apărare a drepturilor civile ACLU şi organizaţia de planning familial Planned Parenthood, care gestionează clinica din Saint-Louis, au întâmpinat cu bucurie decizia judecătorului. 'Accesul redus la avort în Missouri rămâne deocamdată. Între-timp, putem ignora partea acestei legi care intră în vigoare şi care permite oficialilor să se amestece în relaţia dintre o pacientă şi un îngrijitor', a declarat Alexis McGill Johnson, preşedinta Planned Parenthood. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel