SUA trimit 31 de tancuri Ucrainei. Joe Biden spune că sunt cele mai bune din lume

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Statele Unite au decis să trimită tancuri Ucrainei. 

UPDATE: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că anunţul SUA privind livrarea a 31 de tancuri Abrams 31 ţării sale este ”un pas important pe calea spre victorie”, transmit Reuters şi AFP. Preşedintele american Joe Biden a notat, făcând anunţul, că nu este o "ameninţare ofensivă împotriva Rusiei".

Zelenski a adăugat într-un mesaj pe Twitter că "astăzi lumea liberă este mai unită ca oricând pentru un scop comun", pe care l-a descris ca fiind eliberarea Ucrainei.

---

Preşedintele american, Joe Biden, a discutat miercuri despre ajutorul pentru Ucraina cu liderii german, francez, italian şi britanic, a anunţat purtătoarea sa de cuvânt, relatează Reuters şi AFP.

"Preşedintele Biden a discutat în această dimineaţă cu preşedintele francez (Emmanuel) Macron, cancelarul german (Olaf) Scholz, şefa guvernului italian (Giorgia) Meloni şi premierul britanic (Rishi) Sunak, în cadrul strânsei noastre coordonări asupra sprijinului pentru Ucraina", a transmis pe Twitter purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, conform Agerpres. 

Discuţia a avut loc după ce Germania a anunţat că va trimite iniţial 14 din tancurile sale Leopard 2 Ucrainei.

SUA erau așteptate cu un anunț similar

Renunțând la rezistența în fața cererilor de la Kiev, președintele Joe Biden a anunțat că Statele Unite vor trimite Ucrainei 31 de tancuri Abrams M1. Pentru a le folosi, soldații ucraineni au nevoie de un amplu antrenament prin care să învețe cum să le opereze și să le întrețină. Oricum, se pare că vor fi livrate în luni de zile, spun oficialii de rang înalt ai administrației americane, pentru că SUA trebuie să navigheze lanțuri de aprovizionare complicate pentru componentele necesare tancurilor. Președintele american Joe Biden spune că tancurile Abrams M1 sunt ”cele mai capabile din lume".

Germania își asumă costurile tancurilor livrate Ucrainei. Polonia nu

Germania îşi va asuma costul tancurilor Leopard 2 pe care le va oferi Ucrainei, spre deosebire de alţi aliaţi, precum Polonia, care vor cere Uniunii Europene rambursarea costurilor legate de transferul unor tancuri de acest fel către armata ucraineană, a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, relatează agenţia EFE.

"Nu ştiu exact care va fi volumul la care vor ajunge aceste cheltuieli, dar Germania şi le va asuma", a spus Scholz la o conferinţă de presă la Berlin.

Polonia, în schimb, care a anunţat că este pregătită să transfere Ucrainei din propriul său stoc de tancuri germane Leopard 2, a precizat că va cere Uniunii Europene să-i ramburseze costul acestor tancuri şi speră că Bruxellesul va da "dovadă de bunăvoinţă" în acest caz, conform unei declaraţii a premierului polonez Mateusz Morawiecki.

După îndelungi ezitări, guvernul german a anunţat miercuri că va oferi Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 şi de asemenea va autoriza statele care deţin acest tip de tancuri să transfere din ele către armata ucraineană. Deocamdată doar Polonia a cerut oficial Berlinului o autorizaţie de reexport, dar Norvegia, Olanda şi Spania şi-au manifestat intenţia de a oferi Ucrainei astfel de tancuri.

Varşovia nu a precizat numărul tancurilor Leopard 2 pe care le va oferi Kievului, dar un consilier prezidenţial polonez a menţionat că ar fi vorba despre o companie de tancuri, în armata poloneză o asemenea unitate având între 10 şi 14 tancuri. Armata poloneză are în total 247 tancuri Leopard.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel