SUA trag un semnal de alarmă în privința Coreei de Nord

Foto Agerpres
Foto Agerpres

SUA trag un semnal de alarmă în privința Coreei de Nord, după ce o rachetă balistică a zburat pe deasupra Japoniei. 

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a avertizat că în cazul în care Coreea de Nord continuă „pe acest drum” al provocării după lansarea de marți a rachetelor balistice deasupra Japoniei, „nu va face decât să sporească condamnarea, să sporească izolarea și să mărească măsurile luate ca răspuns la acțiunile lor.” Blinken a făcut aceste comentarii în timpul unei conferințe de presă din Santiago, Chile, ca parte a călătoriei sale de o săptămână în America de Sud.

Coreea de Nord a lansat marți o rachetă balistică care a zburat deasupra și în jurul Japoniei, determinând națiunea insulară să-și avertizeze cetățenii să se adăpostească. Blinken a condamnat cea mai recentă lansare de rachete, numind-o „periculoasă și nesăbuită”.

„Condamnăm ferm lansarea periculoasă și nesăbuită de către RPDC a unei rachete cu rază lungă de acțiune care a survolat Japonia, punând în pericol cetățenii japonezi”, a spus Blinken, adăugând: „Am vorbit aproape imediat cu omologii mei japonezi și coreeni și cred că ați văzut că lucrăm foarte strâns împreună, atât pe o bază bilaterală, cât și pe o bază trilaterală, Statele Unite, Coreea și Japonia, pentru a demonstra și să ne consolidăm capacitățile defensive și de descurajare în lumina amenințării Coreei de Nord.”

SUA au deschis exerciții militare în cadrul cărora au fost lansate mai multe rachete

Ca răspuns, SUA au desfășurat marți exerciții militare comune atât cu Coreea de Sud, cât și cu Japonia. Luptătorii US Marine Corps s-au alăturat luptătorilor Japan Air South Defense Force într-un „exercițiu bilateral asupra Mării Japoniei pe 4 octombrie”, a spus secretarul de presă al Pentagonului, generalul Pat Ryder marți. Coreea de Sud și Statele Unite au desfășurat mai multe exerciții comune ca răspuns, mai întâi cu un exercițiu de bombardare de precizie marți, a anunțat șefii de stat major (JCS) din Coreea de Sud într-un comunicat.

Un avion de vânătoare sud-coreean F-15K a tras două bombe cu muniție de atac direct comun (JDAM) asupra unei ținte virtuale într-un poligon de tragere la vest de Peninsula Coreeană, a spus JCS. Un JDAM este o armă aer-suprafață ghidată de precizie care utilizează GPS pentru a atinge ținte fixe și în mișcare cu prioritate ridicată, conform Forțelor Aeriene ale SUA.

Apoi, testele din SUA și Coreea de Sud au tras miercuri patru rachete ATACMS sol-sol în largul coastei de est a Peninsulei Coreene, potrivit șefilor de stat major din Coreea de Sud. Lansarea ATACMS a fost pentru a demonstra că SUA și aliații au „capacitățile militare pregătite pentru a răspunde provocărilor din partea Nordului”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate, pentru CNN.

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată în zona Japoniei

Tirul acestei rachete, care se înscrie într-o campanie intensivă de teste lansate de Phenian, a avut loc în ”est”, a indicat înaltul comandament al armatei sud-coreene într-un comunicat, fără alte detalii.

Paza de coastă japoneză a confirmat, de asemenea, lansarea unei rachete nord-coreene. Japonia le-a cerut marţi locuitorilor din anumite zone să evacueze casele şi să meargă la adăposturi, după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată.

”Coreea de Nord pare să fi lansat o rachetă. Vă rugăm să deplasaţi spre clădiri sau în subteran”, a declarat guvernul nipon într-o alertă emisă la 07.29 (luni, 22.29 GMT) care, potrivit televiziunii naţionale NHK, priveşte două regiuni din nordul ţării. Phenianul, care deţine arme nucleare, a început în acest an o campanie intensivă de testare a armamentului care a culminat săptămâna trecută cu patru tiruri de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel