SUA trag un semnal de alarmă cu privire la acțiunile „agresive“ ale Chinei în Taiwan și Filipine

SUA trag un semnal de alarmă cu privire la acțiunile „agresive“ ale Chinei în Taiwan și Filipine  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
SUA trag un semnal de alarmă cu privire la acțiunile „agresive“ ale Chinei în Taiwan și Filipine / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Departamentul de Stat al SUA își exprimă îngrijorarea cu privire la prezența navelor chineze lângă Filipine și la intrarea avioanelor Beijingului în zona de apărare aeriană a Taiwanului.

Statele Unite au avertizat Republica Populară Chineză față de ceea ce Filipine și Taiwan văd ca mișcări din ce în ce mai agresive, reamintind Beijingului obligațiile Washingtonului față de partenerii săi, pe măsură ce cele două puteri rivale își intensifică activitățile navale în Marea Chinei de Sud.

"Un atac armat împotriva forțelor armate, a navelor publice sau a aeronavelor din Filipine în Pacific, inclusiv în Marea Chinei de Sud, va declanșa obligațiile noastre în temeiul Tratatului de apărare reciprocă dintre SUA și Filipine. Împărtășim îngrijorările aliaților noștri filipinezi cu privire la masarea continuă a poliției maritime din RPC în apropierea recifului Whitsun", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Peste 200 de nave chineze au fost văzute în Whitsun Reef, la aproximativ 320 de kilometri vest de insula Palawan și în zona economică exclusivă a Filipinelor (ZEE). De la prima observare raportată, vasele au navigat pe o zonă mai largă a Mării Chinei de Sud în zona economică exclusivă a Manilei.

Imixtiuni în spațiul Taiwanului

Tensiunile au crescut și cu Taiwanul, insulă pe care Beijingul o consideră parte a Chinei, și care a raportat că alte 15 avioane chineze au traversat zona de apărare aeriană a insulei. Taipei a avertizat că se va apăra „până în ultima zi”, dacă este necesar.

Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat din SUA, și-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la mișcările chineze, spunând: „Statele Unite își mențin capacitatea de a rezista oricărei recursuri la forță sau alte forme de constrângere care ar pune în pericol securitatea sau sistemul social sau economic al oamenilor din Taiwan”, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel