SUA suspendă livrarea în Turcia de echipamente pentru avioane F-35

Pentagonul suspendă livrările de echipamente pentru avioanele F-35 către Turcia.

În încercarea de a descuraja achiziţionarea de către Ankara a sistemelor antirachetă ruseşti S-400, Pentagonul a anunţat luni suspendarea tuturor livrărilor către Turcia de echipamente, precum şi a activităţilor ce vizează capacitatea operaţională a avioanele de vânătoare invizibile F-35.

'În aşteptarea unei decizii fără echivoc din partea Turciei, care trebuie să renunţe la sistemul S-400, livrările şi activităţile legate de operaţionalizarea capacităţii avioanelor F-35 ale Turciei au fost suspendate', potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Mike Andrews, citat de AFP. Oficialul american a adăugat că dialogul cu Turcia pe acest subiect important va continua.

Acordul cu Rusia a fost integral finalizat

 

SUA au avertizat în repetate rânduri Turcia că sistemele ruseşti S-400, pe care statul turc intenţionează să le cumpere, ar compromite securitatea avioanelor F-35, produse de compania Lockheed Martin. Ankara, care este partener de producţie în fabricarea avionului F-35 (produce părţi din fuselaj, trenul de aterizare şi display-uri din cabina de pilotaj), a refuzat până acum să renunţe la achiziţionarea planificată de sisteme ruseşti antirachetă.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat în repetate rânduri că acordul cu Rusia a fost integral finalizat şi că armata turcă urmează să primească aceste sisteme de rachete sol-aer în cursul acestui an. În încercarea de a convinge Turcia să renunţe la planurile sale de cumpărare a S-400, SUA au oferit sistemul antirachetă mai scump Patriot la un preţ redus, ofertă ce a expirat la sfârşitul lunii martie. Turcia şi-a manifestat interesul, dar nu în detrimentul modelului S-400, notează Reuters.

Citește și:

Germania, decizie care stârnește furia lui Trump. NATO intervine

Alegeri Turcia. Înfrângere usturătoare pentru Erdogan

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23