SUA sunt în alertă. Rusia, pregătită să taie cablurile de Internet-VIDEO

Autoritățile din SUA sunt în alertă din cauza prezenței  submarinelor rusești și navelor de spionaj în apropiere de cablurile subacvatice care transportă cea mai mare parte de comunicațiilor globale de Internet. Potrivit The New York Time, Rusia ar planifica să rupă aceste linii de comunicație în perioadele de conflict.

Publicația a notat că nu există deocamdată dovezi că Rusia ar tăia aceste cabluri, însă prezența militară a acesteia în întreaga lume provoacă îngrijorări în rândul autorităților SUA și aliaților săi.

Potrivit sursei citate, comandanți navali și oficiali ai serviciilor secrete spun că monitorizează activitatea Rusiei, care s-a intensificat în jurul cablurilor de comunicație pe itinerariile Marea Nordului până în nordul Asiei și în apele din apropierea Statelor Unite.

Luna trecută, Statele Unite ale Americii au monitorizat îndeaproape nava-spion rusească Yantar, care fiind echipată cu două ambarcațiuni submersibile autopropulsate la adâncime, naviga pe Coasta de Est a Statelor Unite spre Cuba, unde unul dintre cabluri se află în apropiere de baza navala a SUA de la Guantanamo Bay.

[citeste si]

Rolul acestor cabluri situate in oceane la mare adancime este mai important decat oricand. Prin intermediul acestora se desfasoara afaceri la nivel mondial in valoare de peste 1.000 miliarde de dolari pe zi. Orice perturbare semnificativa ar reduce considerabil fluxul de capital. Aceste cabluri subacvatice facilteaza, de asemenea, mai mult de 95% din volumul de comunicatii pe Internet de zi cu zi, scrie The New York Times, care subliniaza, totodata, ca locatia acestora nu este mai deloc secreta, ci au tendinta de a urma rute similare cu cele initiale din perioada anilor 1960. Potrivit sursei citate, cablurile aduc zilnic peste 10 trilioane de dolari în businessul global. 

Oficialii navali susțin că această navă ar fi putu să taie cablurile de comunicație la adâncimea de kilometri.

În timp ce cablurile sunt tăiate frecvent de ancore ale navelor sau dezastre naturale și apoi reparate rapid, Pentagonul este îngrijorat de faptul că rușii par a fi în căutarea unor vulnerabilități la adâncimi mult mai mari, aclo unde pot fi greu localizate și reparate.

Ingrijorarile americanilor vizeaza insa exceptiile, adica acele cabluri speciale, cu locatii si rute secrete, care au fost instalate de catre Statele Unite pentru operatiuni militare. Acestea nu apar pe hartile disponibile pe scara larga si este posibil ca rusii sa le "vaneze", in special. Astfel, suspiciunile americanilor trec dincolo de vechile griji din timpul Razboiului Rece, cum ca rusii ar capta informatiile care se transmit prin acele cabluri, scrie publicatia citata.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel