SUA și UE încheie conflictul pe tarifele la oțel și aluminiu impuse de Donald Trump

Joe Biden, după retragerea trupelor SUA din Afganistan: Era timpul să terminăm acest război  /  Sursă foto: Captură Youtube
Joe Biden, după retragerea trupelor SUA din Afganistan: Era timpul să terminăm acest război / Sursă foto: Captură Youtube

Statele Unite și Uniunea Europeană au căzut de acord să pună capăt unei dispute pe tema tarifelor americane la oțel și aluminiu impuse de fostul președinte Donald Trump în 2018, eliminând un element de tensiune din relațiile transatlantice și evitând o creștere a tarifelor de retorsiune ale UE.

Conform Reuters, secretarul pentru Comerț, Gina Raimondo, a declarat reporterilor că acordul va menține tarifele americane "Secțiunea 232" de 25% pentru oțel și 10% pentru aluminiu, permițând în același timp "volume limitate" de metale produse în UE în Statele Unite fără taxe vamale.

Decizia elimină o sursă de fricțiune între aliați și le permite acestora să se concentreze pe negocierea unui nou acord comercial global pentru a aborda excesul de capacitate la nivel mondial în ceea ce privește oțelul și aluminiul, concentrat în principal în China, și pentru a reduce emisiile din aceste industrii.

Uniunea Europeană a confirmat înțelegerea cu Statele Unite ale Americii 

Șeful UE pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a confirmat acordul, scriind pe Twitter că "am convenit cu SUA să luăm o pauză" în disputa comercială și să lansăm cooperarea privind un viitor acord global privind oțelul și aluminiul. Dombrovskis a declarat că acordul va fi anunțat oficial duminică de Biden și de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Oficialii americani nu au precizat volumul de oțel scutit de taxe vamale care va fi permis în Statele Unite în cadrul unui sistem de contingente tarifare convenit cu UE. Surse familiare cu acordul, care au vorbit sub protecția anonimatului, au declarat că volumele anuale de peste 3,3 milioane de tone vor fi supuse taxelor vamale.

Acordul acordă doi ani suplimentari de acces fără taxe vamale peste cotă pentru produsele siderurgice din UE care au obținut excluderi din partea Departamentului Comerțului în ultimul an, au declarat oficiali americani.

Europa exporta anual aproximativ 5 milioane de tone de oțel către Statele Unite înainte de impunerea de către Trump a tarifelor din motive de securitate națională.

Acordul va elimina tarifele de retorsiune ale Europei împotriva produselor americane, inclusiv a whisky-ului bourbon, a motocicletelor Harley-Davidson și a bărcilor cu motor, care urmau să se dubleze la 1 decembrie, au declarat oficialii americani, relatează Mediafax. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel