SUA şi statele europene ar putea să îşi vaccineze muncitorii expuşi la gripa aviară (Reuters)

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

SUA şi ţările din Europa iau măsuri pentru a achiziţiona sau produce vaccinuri contra virusului gripei aviare H5N1 care ar putea fi folosite pentru lucrătorii expuşi riscului de infecţie din sectoarele creşterii păsărilor şi lactatelor, au spus medici veterinari, tehnicieni de laborator şi oficialii guvernamentali consultaţi de Reuters.

Aceste acţiuni vin în urma unei răspândiri a unei noi tulpini a virusului gripei aviare, care a apărut la finalul anului 2020 şi a provocat un număr de decese fără precedent în rândul păsărilor sălbatice şi domestice. De asemenea, noua tulpină a început să infecteze şi numeroase specii de mamifere.

În martie, oficialii din Statele Unite au anunţat prima descoperire a virsului gripei aviare la vacile de lapte, fiind infectate zeci de turme din nouă state, dar și doi muncitori din industria lactatelor. Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente a spus că 20% din producţia americană de lapte prezintă simptome de infecţie cu virsul grupei aviare, fapt care sugerează că este posibilă o largă răspândire.

Expunerea umană la virus în operaţiunile de creştere a păsărilor şi producţie de lactate mărește riscul ca virusul să sufere mutaţii şi de a se răspândi uşor în rândul oamenilor.

'Toate eforturile noastre trebuie să se concentreze pe prevenirea acestor cazuri. Atunci când vom avea infecţii pe scară largă în rândul oamenilor vom avea o mare problemă', a zis Matthew Miller, co-director la centrul canadian de pregătire împotriva pandemiilor de la Universitatea McMaster.

Statele Unite ale Americii au contracte cu firmele CSL şi GSK cu scopul de a testa vaccinuri de dinaintea pandemiei care se potrivesc mai bine cu virsul ce circulă în prezent decât vaccinurile mai vechi contra H5N1 aflate în stoc. SUA au hotărât să meargă mai departe cu vaccinul CSL, a transmis un oficial de la Departamentul american Sănătăţii.

În Europa, Autoritatea pentru Pregătire şi Răspuns în caz de Urgenţă Sanitară (HERA) din cadrul Comisiei Europene este în lucru la o schemă de achiziţii comune de vaccinuri CSL Seqirus 'pentru a preveni o pandemie' declanşată de indivizii expuşi la păsările sau animalele infectate, a declarat purtătorul de cuvânt Stefan De Keersmaecker.

O purtătoare de cuvânt de la CSL, companie care are contracte pentru vaccinuri contra pandemiei de gripă cu 30 de guverne, a zis că firma poartă discuţii cu mai multe guverne privind achiziţionarea de vaccinuri încă din anul 2022.

Cererile s-au accelerat după descoperirea noilor focare în Statele Unite. Decizia cu privire la cum şi când va fi folosit vaccinul depinde de dovezile referitoare la o transmisie crescută, severitatea bolii, cazuri la oamenii care nu au legătură cu fermele de vaci şi mutaţiile virusului, a spus directorul general adjunct de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, Nirav Shah.

Totodată, virusologul olandez Ron Fouchier de la centrul Erasmus MC din Rotterdam, care a făcut experimente privind schimbările necesare pentru ca gripa aviară să declanşeze o pandemie, zice că planul Europei este acela de a cumpăra vaccinuri de la CSL pentru oamenii care sunt expuși în munca lor la virusul gripei aviare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel