SUA, retragere ONU, Consiliul pentru Drepturile Omului. Atac la ONG-uri: V-ați situat alături de Rusia și China

Darius Muresan / 21 iun 2018 / 08:08 Salveaza PDF Comentarii
Donald Trump
Descriere foto: Donald Trump

 Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a acuzat miercuri organizaţii de apărare a drepturilor omului că au jucat un rol "neconstructiv" prin faptul că nu au susţinut reforma Consiliului drepturilor omului din cadrul Naţiunilor Unite, dorită de Washington, informează AFP. 

A doua zi după retragerea SUA din acest organism cu sediul la Geneva, Nikki Haley a trimis o scrisoare acestor ONG-uri, reproşându-le în special că nu au susţinut Washingtonul în eforturile sale pentru a retrage Israelul de pe agenda sa de lucru. 

"Ar trebui să ştiţi că eforturile voastre pentru a bloca negocierile şi a contracara o reformă au fost un factor care a contribuit la decizia americană de a se retrage din Consiliu", a scris ea în mesajul trimis. 

"V-aţi situat alături de Rusia şi de China, opunându-vă SUA într-o problemă-cheie a drepturilor omului", insistă ea. 

Într-un comunicat, directorul Human Rights Watch (HRW), Kenneth Roth, a respins categoric argumentele lui Nikk Haley. 

Răspuns

"Acest mod de a-i acuza pe alţii pentru propriile eşecuri este o trăsătură comună a conducătorilor care comit abuzuri în lume", a replicat el. "Nikki Haley s-a făcut celebră prin faptul că a ameninţat că reţine numele celor care nu o susţin la ONU. Nu mi-am imaginat niciodată că ea adaugă la acestea numele grupurilor independente care apără drepturile omului", a adăugat şeful HRW. 

18 organizaţii de apărare a drepturilor omului, între care HRW şi Amnesty International, îşi exprimaseră în luna mai într-o scrisoare adresată statelor membre ONU îngrijorarea cu privire la un proiect de rezoluţie a Adunării Generale a Naţiunilor Unite care putea slăbi Consiliul drepturilor omului. 

SUA şi-au anunţat marţi retragerea din acest organism, denunţându-i "ipocrizia" şi atitudinea părtinitoare împotriva Israelului. CDH a fost creat în 2006 pentru a promova şi proteja drepturile omului în toată lumea, dar rapoartele sale contrazic adeseori priorităţile americane, notează AFP. 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24