Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat marți numirea lui Colleen Bradley Bell în funcția de ambasador al Washingtonului în Ungaria. Nominalizarea sa de către Obama este una controversată, criticii spunând că Bell, în trecut producătoare de telenovele, este inadecvată pentru șefia reprezentanței diplomatice a americanilor la Budapesta.
Numirea a fost confirmată cu 52 de voturi la 42.
Liderul republican John McCain, fost candidat la alegerile prezidențiale din SUA, s-a adresat Congresului înainte de vot, atacând candidatura lui Bell, conform politics.hu. Veteranul republican a spus că Bell este ”total nepotrivită” pentru funcția din Ungaria, ”o țară foarte importantă unde se întâmplă lucruri rele”.
Bell așteaptă de mai multe luni aprobarea legislatorilor americani. Procesul de numire în cazul a peste 50 de ambasadori a fost paralizat din cauza fricțiunilor politice dintre Administrația Obama și Congres, republicanii acuzându-l pe președintele SUA că a ales oameni apropiați democraților și nu diplomați de carieră. În centrul unei dezbateri similare s-a aflat în 2009 și ambasadorul trimis de Obama în România, Mark Gitenstein, asociat cu lobbyul corporațiilor în Congresul american.
Jurnalistul american Jeffrey Goldberg scria în Bloomberg la 11 februarie anul acesta că Bell este o producătoare de telenovele, cunoscută pentru ”The Bold and the Beautiful”. ”Bell, unul dintre cei mai generoși donatori ai lui Obama, și-a cumpărat nominalizarea cu peste 500.000 de dolari, cei mai mulți fiind bani ai altor oameni”, scria Goldberg.
În timpul audierii sale în Senat din ianuarie, potrivit lui Goldberg, Bell a fost întrebată de John McCain care sunt interesele sale strategice în Ungaria.
”Ei bine, avem interesele noastre strategice. În termeni de care sunt prioritățile noastre cheie în Ungaria, cred că prioritățile noastre cheie sunt să îmbunătățim, cum am mai spus, relația de securitate și să promovăm oportunitățile de afaceri, să creștem comerțul”, a răspuns Bell.
McCain a întrerupt-o pentru a-i adresa, din nou, aceeași întrebare.
”Interesele noastre strategice sunt să lucrăm în colaborare ca aliați NATO, să lucrăm pentru promovarea și protejarea securității, ambele - pentru ambele țări și pentru lume - să continuăm să lucrăm împreună în chestiunea drepturilor omului, să contruim această latură a relațiilor noastre în timp ce urmărim și menținem conversații dificile care ar putea fi necesare în următorii ani”, a afirmat Bell.
”Grozav răspuns”, a spus ironic McCain, potrivit lui Goldberg.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu