''SUA nu mai sunt un partener amical''. Țara din UE care accentuează ruperea relațiilor

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Rezultatul alegerilor prezidenţiale americane, oricare va fi acesta, nu va avea un impact comercial major pentru Europa, pentru care Statele Unite nu mai constituie un partener amical, a afirmat miercuri ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, transmite AFP.

Alegerile americane, indiferent de rezultatul lor, 'pe fond nu vor schimba mare lucru în privinţa intereselor noastre comerciale', a spus Le Maire, la microfonul Radio Classique.

Intervenţia sa a avut loc înainte ca preşedintele Donald Trump să revendice victoria, chiar dacă numărarea voturilor nu s-a încheiat în mai multe state-cheie.

'Nu trebuie să ne facem nicio iluzie. Statele Unite nu mai sunt deja de foarte mulţi ani un partener amical al statelor europene', a explicat Le Maire. 'Sunt în rivalitate, câteodată în confruntare, când suntem ameninţaţi cu sancţiuni, când suntem loviţi de sancţiuni americane', a adăugat ministrul francez.

VEZI ȘI O mare putere din Europa: Relaţiile cu SUA sunt 'în mare formă'

'Pe fond, singurul pivot al reflecţiei americane este China, este relaţia lor cu China şi, mai larg, cu Asia', a remarcat Le Maire. 'Europa este de acum pentru Statele Unite o variabilă de ajustare', potrivit lui Le Maire, care a chemat statele europene să 'conştientizeze' această realitate şi să 'construiască o suveranitate europeană'.

'Fie că Joe Biden sau Donald Trump va fi ales în această seară, mâine de către americani, nu schimbă cu nimic acest fapt strategic', a mai afirmat ministrul francez, în opinia căruia 'continentul american s-a detaşat de continentul european', scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel