EXCLUSIV  SUA, mutare de trupe din Turcia în Grecia. Gușă: Oricât de rău ne-ar părea... e un SEMN CLAR!

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Consultantul politic Cozmin Guşă a reacţionat cu privire la informaţia că SUA ar urma să îşi mute o parte din trupele din Turcia în Grecia şi spune că acesta este "un semn clar". 

Statele Unite încearcă să-și sporească prezența militară în Grecia, în mare parte pe fondul relaţiilor tot mai tensionate dintre Ankara şi Washington.

O prezență militară mai sporită a SUA este luată în considerare deoarece relațiile dintre Grecia și Turcia continuă să se deterioreze, precizează cotidianul elen Kathimerini, citat de DEFENSE ROMANIA

Sursa citată precizează, citând surse bine informate, dar sub protecţia anonimatului, că această decizie vine şi pe fondul unor incertitudini cu privire la direcţia în care se îndreaptă Turcia sub administraţia preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Ca parte a Acordului de Cooperare în Domeniul Apărării Reciproce (MDCA), există planuri pentru alte patru baze militare, iar Grecia a oferit SUA posibilitatea de a alege din 22 posibile locaţii unde aceste baze ar putea fi amplasate.

Guşă: E un semn clar! 

"Asta îmi spune două lucruri. SUA pragmatizează foarte mult poziţionarea de tip geo-militar, care îi aduce foloase mult mai mari pentru jocul geo-militar, oricât de rău ne-ar părea nouă. Pe de altă parte, e un semn clar că se mişcă atenţia de pe Marea Neagră, care a fost lăsată să fie lac rusesc, ca să îl cităm pe Băsescu. Asta e viaţa! Cred că se va duce SUA cu poziţionarea foarte mult în zona care îi asigură o mai mare alonjă militară. Cred că se va concentra tare pe Asia şi Marea Chinei de Sud. Sunt lucruri de luat în seamă, de comentat, vor schimba ecuaţia geo-militară din Europa. Odată cu retragerea sancţiunilor de pe Nord-Stream2, care se adresau unei companii germane cu acţionari ruşi, se deschide această cale a dominaţiei de tip energetico-economic pe axa Berlin Moscova. Este o mişcare importantă.

SUA nu câştigă bani şi nici influenţă mare investind în continuare şi certându-se cu actorii principali din Europa, Germania, Franţa, Rusia. Şi atunci merge în zone importante. Târgul s-a făcut, îşi văd de treaba lor în America de Sud, de unde pot scoate profit. Jocul se va pragmatiza", a spus Cozmin Guşă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel