SUA, Marea Britanie şi Franţa vor ridica la ONU problema dronelor iraniene furnizate Rusiei

SUA, Marea Britanie şi Franţa vor ridica la ONU problema dronelor iraniene furnizate Rusiei
SUA, Marea Britanie şi Franţa vor ridica la ONU problema dronelor iraniene furnizate Rusiei

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa intenţionează să ridice problema presupusele transferuri de arme iraniene către Rusia în cadrul unei reuniuni cu uşile închise, miercuri, a Consiliului de Securitate al ONU, după ce Ucraina a acuzat că obţinerea de drone de către Rusia a încălcat o rezoluţie a Consiliului, transmite Reuters. 

Cele trei ţări consideră, la rândul lor, că astfel de transferuri încalcă rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate. Conform informaţiilor furnizate de diplomaţi sub protecţia anonimatului, SUA, Marea Britanie şi Franţa au comunicat restului membrilor Consiliului că vor cere unui oficial al ONU să informeze cu privire la această problemă.

Pe de altă parte, Ucraina a invitat experţi ONU să inspecteze drone doborâte, folosite în atacurile lansate de Rusia, despre care Kievul susţine că sunt de origine iraniană, conform unei scrisori consultate marţi de Reuters.

Rusia a lansat recent zeci de drone kamikaze care au afectat infrastructura energetică a Ucrainei

Rusia a lansat recent zeci de drone kamikaze care au afectat infrastructura energetică a Ucrainei şi au ucis cinci persoane în Kiev.

Ucraina afirmă că este vorba de drone de atac Shahed-136 de fabricaţie iraniană. Teheranul neagă că a furnizat drone Moscovei, Kremlinul nu a comentat, iar Washingtonul a calificat drept o minciună negarea acestor acuzaţii de către Iran. 

Citește și - Statele Unite urmăresc să facă dificilă pentru Teheran vânzarea de drone către Rusia

Statele Unite vor continua să ia măsuri practice şi agresive pentru a-i îngreuna Iranului vânzarea de drone şi rachete către Rusia, a declarat marţi adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, care a adăugat că Washingtonul deţine o serie de instrumente pentru a trage la răspundere atât Moscova, cât şi Teheranul, transmite Reuters. La briefingul de presă zilnic, Patel a spus că astfel de măsuri ar putea include sancţiuni şi controale la export.

'Vom continua să luăm măsuri practice şi agresive pentru a îngreuna vânzările de arme, inclusiv sancţiuni, acţiuni de control al exporturilor împotriva oricăror entităţi implicate', a spus Patel.

'Aprofundarea de către Rusia a unei alianţe cu Iranul este un lucru pe care întreaga lume, în special cei din regiune, ar trebui să o considere o ameninţare profundă'.

Ucraina a acuzat Rusia că a folosit drone Shahed-136 de fabricaţie iraniană 

Ucraina a acuzat Rusia că a folosit drone Shahed-136 de fabricaţie iraniană în atacurile din ultimele săptămâni. Iranul şi Rusia neagă aceste acuzaţii.

Reuters a informat marţi că Iranul a promis Rusiei că îi va furniza alte drone şi rachete sol-sol. Departamentul de Stat a estimat că în atacul de luni dimineaţa asupra capitalei Kiev au fost folosite drone iraniene, iar purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karinne Jean-Pierre, a acuzat, de asemenea, Teheranul că a minţit atunci când a afirmat că Rusia nu foloseşte drone iraniene în Ucraina.

Statele Unite ale Americii au impus sancţiuni unei companii iraniene pe care au acuzat-o de coordonarea unor zboruri militare pentru...

În septembrie, Statele Unite au impus sancţiuni unei companii iraniene pe care au acuzat-o de coordonarea unor zboruri militare pentru transportul de drone iraniene în Rusia, precum şi altor trei companii despre care susţin că erau implicate în producţia de drone iraniene. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel