SUA intervin direct în dosarul Vilnius, pentru a rupe Ucraina de Rusia

Statele Unite ale Americii intervin direct în dosarul asocierii Ucrainei la Uniunea Europeană. Secretarul de stat adjunct pentru Europa, Victoria Nuland, a îndemnat Kievul să înlăture orice obstacole ce ar putea împiedica apropierea de UE și să treacă peste problemele de factură istorică. Succesul summit-ului de la Vilnius, în ceea ce o privește pe Ucraina, a devenit incert, după ce Partidul Regiunilor (de guvernământ) a refuzat propunerea de adoptare a unei legi care să-i permită Iuliei Timoșenko să primească tratament în străinătate, inițiată de Opoziție.

Asistenta secretarului de stat american, John Kerry, a postat o serie de remarci pe site-ul guvernului american, prin care recomanda Ucrainei să realizeze reforma juridică și electorală cerută de Uniunea Europeană.

”Ne alăturăm UE și îndemnăm liderii Ucrainei să facă alegerea istorică corectă pentru cei 45 de milioane de cetățeni - să aleagă viitorul copiilor lor în detrimentul balastului istoric”, a spus Nuland.

Ucraina și-a pus speranțe ca la summit-ul de la Vilnius, care va începe pe 28 noiembrie în Lituania, să semneze acordul de asociere la UE. Totodată, Republica Moldova și Georgia ar urma să parafeze un astfel de acord.

Neînțelegerile politice interne din Ucraina riscă să înghețe acest proces, după ce Parlamentul nu a ajuns la un consens cu privire la fostul premier Iulia Timoșenko, acum încarcerat, care necesită tratament  în străinătate pentru probleme cu spatele.

Timoșenko a fost închisă în 2011 pentru abuz de putere. Lider influent al Opoziției, Timoșenko este acuzată că a încheiat un contract de livrare de gaze rusești, nefavorabil Ucrainei. Fostul prim-ministru susține că i s-a fabricat un dosar eminamente politic.

Potrivit agenției Ria Novosti, reprezentantul misiunii Parlamentului European la Kiev, fostul preşedinte polonez Alexander Kwasniewski, a estimat joi că o eventuală amânare a semnării Acordului de asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană, prevăzută pentru sfârşitul acestei luni la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, va întârzia pentru o perioadă nedeterminată procesul de integrare europeană a acestei foste republici sovietice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel