SUA intenţionează să abordeze politica faţă de Phenian în coordonare cu aliaţii săi

Jake Sullivan
Jake Sullivan

Denuclearizarea va rămâne în centrul politicii americane faţa de Coreea de Nord şi orice abordare va trebui făcută în coordonare cu aliaţii apropiaţi ai SUA, precum Japonia şi Coreea de Sud, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, transmite Reuters.

Aceste comentarii au fost făcute înaintea întâlnirii de vineri dintre consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, şi omologii săi din Japonia şi Coreea de Sud, în contextul în care administraţia Biden încheie o revizuire a politicii sale faţă de Coreea de Nord.

Price a spus că această întâlnire va fi o oportunitate pentru partea americană de a împărtăşi stadiul în care se află analiza dosarului nord-coreean, iar pentru partenerii de dialog de a-şi prezenta punctul de vedere. 'Nu aş dori să anticipez concluzia unei revizuiri în curs, dar (...) denuclearizarea va rămâne în centrul politicii americane faţa de Coreea de Nord', a afirmat Price.

'Ştim, de asemenea, că orice abordare în ceea ce priveşte Coreea de Nord, pentru a fi eficientă, va fi una pe care va trebui să o realizăm în coordonare cu aliaţii noştri apropiaţi' Japonia şi Coreea de Sud, a mai spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Sullivan se întâlneşte vineri, la Academia Navală din Annapolis, cu omologul său japonez Shigeru Kitamura şi cu cel sud-coreean, Suh Hoon. În politica sa faţă de Coreea de Nord, actuala administraţie americană a transmis un semnal dur cu privire la drepturile omului, denuclearizare şi sancţiuni, făcând în acelaşi timp eforturi diplomatice despre care oficiali americani afirmă că au fost respinse de regimul de la Phenian.

Preşedintele Joe Biden a declarat că SUA rămân deschise faţă de abordarea diplomatică, în pofida testelor cu rachete balistice de săptămâna trecută, dar a avertizat că va exista o reacţie în cazul unor escaladări în acest domeniu din partea Coreei de Nord. Luni, Casa Albă a precizat că preşedintele Biden nu intenţionează să se întâlnească cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, ca răspuns la întrebarea dacă actualul preşedinte intenţionează să urmeze exemplul predecesorului său, Donald Trump, care s-a întâlnit de trei ori, fără să obţină rezultate, cu liderul nord-coreean.

Phenianul a apreciat însă că administraţia Biden a făcut un prim pas greşit şi a dezvăluit o 'ostilitate profundă' prin criticarea testelor cu rachete, pe care regimul nord-coreean le descrie ca fiind teste cu caracter defensiv, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel