SUA, îngrijorate de situația din Uraina, iau în calcul trimterea de nave militare în Marea Neagră

Îngrijorate de situația de la granița Ucrainei cu Rusia, SUA iau în calcul trimiterea de nave de război în Marea Neagră în următoarele săptămâni, potrivit unor surse militare la  CNN, transmite vineri Agerpres.

Marina americană operează în mod obişnuit în această mare, însă o desfăşurare de nave de luptă americane ar trimite Moscovei un mesaj specific potrivit căruia SUA urmăresc îndeaproape manevrele din această zonă, potrivit surselor citate. 

CNN precizează că Washingtonul trebuie să trimită o notificare cu 14 zile înainte potrivit căreia intenţionează să desfăşoare nave în Marea Neagră, în contextul în care trecerea navelor prin aceste ape este reglementată printr-un tratat internaţional din 1936, Convenţia de la Montreux, care îi conferă Turciei controlul asupra strâmtorilor. 

Deocamdată nu se ştie faptul dacă notificarea a fost sau nu trimisă. Sursele citate de CNN - între care un funcţionar al Departamentului Apărării care nu a fost identificat - au subliniat că Marina SUA continuă să trimită avioane de recunoaştere în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Negre, pentru a monitoriza activitatea navală rusă şi orice fel de mişcare de trupe în provincia ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014. 

Miercuri, două bombardiere americane B-1 au realizat misiuni deasupra Mării Egee. Deşi SUA nu percep comasarea de forţe ruse în zonă drept o acţiune ofensivă, funcţionarul american a explicat la CNN că, dacă lucrurile se schimbă, vom fi pregătiţi să răspundem". 

Potrivit declaraţiilor sursei citate, ruşii realizează manevre şi exerciţii militare, iar serviciile de informaţii americane nu ştiu despre existenţa vreunui ordin militar de la Moscova pentru realizarea de acţiuni suplimentare, însă sunt conştiente că acest lucru s-ar putea schimba în orice moment. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel