SUA i-au spionat pe Merkel și alți europeni cu sprijinul serviciilor de informații daneze – susține postul public de televiziune danez DR

Foto ilustrativ: Francesco Ungaro - Pexels
Foto ilustrativ: Francesco Ungaro - Pexels

Agenția Națională de Securitate SUA (NSA) a folosit un parteneriat cu unitatea de informații externe a Danemarcei pentru a spiona înalți oficiali din țările vecine, inclusiv pe cancelarul german Angela Merkel, a declarat postul danez de televiziune de stat DR, citat de Reuters.

Constatările sunt rezultatul unei investigații interne din 2015 în cadrul Serviciului de Informații de Apărare danez cu privire la rolul NSA în parteneriat, a spus DR, citând nouă surse anonime care au acces la date din anchetă.

Potrivit investigației care a acoperit perioada 2012 - 2014, NSA a folosit mijloace de comunicare daneze pentru a spiona înalți oficiali din Suedia, Norvegia, Franța și Germania, inclusiv pe fostul ministru de externe german Frank-Walter Steinmeier și fostul lider al opoziției germane Peer Steinbrück .

Fiindu-i solicitate comentarii cu privire la raportul DR, un purtător de cuvânt al cancelariei germane a declarat că a luat la cunoștință acuzațiile doar când a fost întrebat de jurnaliști despre acestea și a refuzat să mai comenteze.

Ministrul danez al apărării, Trine Bramsen, a refuzat să comenteze asupra „speculațiilor” cu privire la chestiunile legate de informații apărute în mass-media.

„Pot spune că acest guvern are aceeași atitudine ca și fostul prim-ministru, exprimată în 2013 și 2014 – spionajul sistematic a unor aliați apropiați este inacceptabil", a menționat Bramsen pentru Reuters într-un declarație.

La Washington, NSA și Biroul Directorului Informațiilor Naționale (DNI) au refuzat să comenteze. De asemenea, un purtător de cuvânt al Serviciului de Informații de Apărare danez a refuzat să comenteze.

Danemarca, un aliat al Statelor Unite, găzduiește mai multe stații-cheie pentru cablurile submarine de internet către și dinspre Suedia, Norvegia, Germania, Olanda și Marea Britanie.

Prin recuperări direcționate și utilizarea software-ului de analiză dezvoltat de NSA cunoscut sub numele de Xkeyscore, NSA a interceptat atât apeluri, mesaje text, cât și mesaje de pe chat către și de la telefoane ale oficialilor din țările vecine, au declarat surse pentru DR.

Ancheta internă din Serviciul de Informații de Apărare din Danemarca a fost lansată în 2014 în urma îngrijorărilor legate de divulgarea de informații pe care a făcut-o fostul angajat al NSA, Edward Snowden, anul trecut, prin care a dezvăluit cum funcționează NSA, potrivit DR.

Snowden a fugit din Statele Unite după ce a divulgat dosare secrete ale NSA în 2013 și a primit azil în Rusia.

În urma raportului DR, Snowden a postat pe Twitter un comentariu criptic în limba daneză, spunând: „Dacă ar fi existat măcar vreun motiv pentru a investiga cu mulți ani în urmă. Oh, de ce nu ne-a avertizat nimeni?"

Steinbrück a declarat pentru canalul german ARD că este „grotesc faptul că serviciile de informații într-adevăr interceptează și spionează reprezentanți de top” din alte țări.

„Din punct de vedere politic, consider că este un scandal”, a spus el.

Ministrul suedez al apărării, Peter Hultqvist, a declarat canalului suedez SVT că „a cerut informații complete”. Ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen, a declarat canalului norvegian NRK că a luat acuzațiile în serios.

La Paris, ministrul francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, a declarat pentru radio France Info că raportul DR trebuie verificat și că, dacă va fi confirmat, va fi o chestiune „serioasă”.

„Aceste fapte potențiale sunt grave, trebuie verificate", a spus el, adăugând că ar putea exista „unele proteste diplomatice".

O decizie din august anul trecut de suspendare a șefului Serviciului de Informații de Apărare danez și a altor trei oficiali în urma criticilor și acuzațiilor de încălcări grave ale legii din partea unui consiliu independent care supraveghea agenția, centrat pe ancheta din 2015, potrivit DR.

Danemarca a declarat anul trecut că va iniția o investigație a cazului pe baza informațiilor dintr-un raport al denunțătorilor. Se preconizează că ancheta respectivă va fi încheiată în cursul acestui an.

Sursa: https://www.reuters.com/world/europe/us-security-agency-spied-merkel-other-top-european-officials-through-danish-2021-05-30/

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel