SUA fac pași spre Palestina și reînnodarea relațiilor diplomatice. Va fi redeschis consulatul de la Ierusalim

Pixabay / SUA reia relațiile diplomatice cu Palestina
Pixabay / SUA reia relațiile diplomatice cu Palestina

Statele Unite fac promisiuni Palestinei, pentru reluarea relațiilor diplomatice. Au fost promise intervenții pentru reconstrucție în Fâșia Gaza și redeschiderea consulatului de la Ierusalim. 

Statele Unite ale Americii au promis că vor redeschide consulatul de la Ierusalim și vor ajuta la reconstruirea Fâșiei Gaza, distrusă de ultimele conflicte armate, totul pentru a reînnoda relațiile diplomatice dintre Statele Unite și Palestina. Declarațiile au fost făcute de secretarul de stat Anthony Blinken, după întâlnirea cu liderii palestinieni, în Bancul de vest. Blinken s-a întâlnit, de asemenea, cu premierul israelian Beniamin Netanyahu, angajându-se să mențină relațiile de securitate vitale pentru Israel. 

În 11 zile de conflict între Israel și gruparea Hamas, peste 250 de persoane au fost ucise. Cea mai mare parte a victimelor proveneau din Fâșia Gaza, scrie BBC

10 mai

Conform The Guardian, totul a început pe 10 mai, după ce conflictele dintre polițiști și palestinienii de la moscheea Al-Aqsa din Ierusalim au rezultat în sute de răniți. Palestinienii s-au confruntat cu poliția israeliană pentru a treia noapte la rând. Atacurile cu rachetă au fost lansate la doar câteva minute după ce Hamas a lansat un ultimatum pentru Israel să-și retragă forțele de securitate din cartierele Sheikh Jarrah și din zona moscheii. Existau temeri că ar putea exista violențe mai mari în contextul unui marș naționalist evreu ce era planificat în oraș. 

Marșul anual al Steagului Zilei Ierusalimului înseamnă, de obicei, tineri sioniști plimbându-se prin zonele musulmane. Evenimentul marchează capturarea de către Israel a Ierusalimului de Est, găzduirea Orașului Vechi și a locurilor sale sfinte, în 1967.

Locuitorii Ierusalimului au raportat sirenele de alarmă pentru raidurile aeriene la scurt timp după ora locală 18, urmate de sunetul exploziilor. Situația a fost oglindită în orașul Așkelon. Ministerul Sănătății din Gaza a transmis că 20 de palestinieni, printre care și nouă copii, au murit în atacurile israeliene.

Acord de încetare a focului

Israelul şi Hamas, mişcarea islamistă la putere în Fâşia Gaza, au anunţat joi seară, 20 mai, că au aprobat un acord de încetare a focului care vizează încetarea a peste zece zile de confruntări violente israeliano-palestiniene, relatează AFP.

Cabinetul (de securitate) a acceptat în unanimitate recomandarea tuturor responsabililor din domeniul securităţii (...) de a aproba iniţiativa egipteană de încetare a focului bilateral şi fără condiţii, se arată într-un comunicat al autorităţilor israeliene. În Fâşia Gaza, Hamas a confirmat intrarea în vigoare a acestui acord de încetare a focului vineri, la ora locală 02.00 (joi, 23:00 GMT).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel