SUA consideră că Bashar al-Assad este problema în Siria, nu soluția

Conferința de pace Geneva II, organizată pentru a găsi soluția diplomatică la conflictul sângeros din Siria, a debutat tensionat, poziția părții americane frapând prin radicalitatea sa. Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, a arătat că președintele Bashar al-Assad nu are ce căuta într-un eventual guvern de tranziție, în timp ce reprezentantul guvernului de la Damasc i-a numit pe rebeli "trădători".

Pe malul lacului elvețian Leman, în Palatul Montreux, cei doi actori beligeranți din Siria s-au întâlnit la aceeași masă, prima oară din 2011. Negocierile prezidate de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, și-au propus să pună capăt disputei armate care durează de aproape de 3 ani și care a produs aproximativ 130.000 de victime. Conferința ar putea fi considerată un succes dacă opoziția și regimul din Siria, sub auspiciile SUA și Rusia, ar conveni să formeze un guvern de tranziție.

"Credem că există o singură variantă, negocierea unui regim de tranziție născut din consens. Asta înseamnă că Assad nu va fi parte a guvernuuli de tranziție. Nu se poate, este imposibil ca om un care a condus o represiune brutală împotriva poporului său să conserve legitimitatea de a guverna", a declarat, miercuri, în prima zi a conferinței, John Kerry.

Șeful Opoziției din Siria, Ahma Jarba, a vorbit pe o voce similară cu cea a oficialului american, cerând înlăturarea președintelui Assad, pe care îl acuză că sprijină teroriștii Al Qaeda din Siria. El i-a cerut lui Bashar al-Assad să efectueze "imediat" un transfer "total" de putere către un guvern de tranziție.

Reprezentanții guvernului de la Damasc au o misiune cu atât mai difică cu cât, cu o zi înainte de începerea discuțiilor din Elveția, cotidianul The Guardian a publicat un raport despre atrocitățile regimului, ilustrat cu imagini îngrozitoare ale unor opozanți executați prin diferite metode. Damascul l-a respins ca fiind "politizat".

Cu puțin spațiu de manevră la dispoziție și fără prezența Iranului, căruia i-a fost retrasă invitația de a participa la conferință în urma apelurilor SUA, dar cu sprijinul Rusiei, șeful diplomației siriene, Walid al-Moallem, a pledat pentru dreptul cetățenilor din Siria de a-și aleg conducătorii. Trimisul lui Assad a susținut că legitimitatea unui președinte nu îi este conferită de către factori exogeni. Totodată, al-Moallem a declarat că Vestul înrăutățește situația din Siria pentru că înarmează rebelii și sprijină terorismul.

Mai târziu, în timpul aceleiași zile, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a insistat ca discuțiile să nu se centreze exclusiv pe schimbarea conducerii de la Damasc, ci mai degrabă să caute măsuri de clădite a încrederii.

"Principalul obiectiv este acela de a porni procesul", a spus șeful diplomației de la Moscova, adăugând că se așteaptă ca discuțiile să dureze o săptămâna înainte de întreruperea lor și începerea unei noi runde.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel