SUA cer excluderea Iranului de la conferința de pace Geneva II

kerry zarif
kerry zarif

Conferința de pace Geneva II intră în impas cu 48 de ore înainte de startul oficial, după ce Statele Unite ale Americii au cerut Națiunilor Unite să retragă invitația înaintată Iranului. Opoziția de la Damasc avertizează că va boicota întâlnirea dacă Teheranul va fi prezent la masa unde se caută soluții la conflictul din Siria.

[caption id="attachment_413474" align="alignleft" width="310"] Ministrul de Externe al Iranului, Javad Zarif, și secretarul de Stat al SUA, John Kerry[/caption]

UPDATE: ONU a retras invitația trimisă Iranului, în urma apelului SUA și a insistențelor Opoziției siriene.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, i-a surprins pe oficialii americani când a anunțat că a trimis Iranului o invitație în vederea participării la conferința care ar trebui să înceapă miercuri, în Elveția. Potrivit New York Times, opoziția din Siria și Arabia Saudită, rivalul regional al Iranului și susținător al insurgenței de la Damasc, nu acceptă sub nicio formă prezența Teheranului la Montreux.

Iranul a răspuns afirmativ la invitația ONU. Alături de Rusia, Iranul este unul dintre susținătorii vitali ai regimului Bashar al-Assad.

Conferința de pace Geneva II încearcă să formuleze un acord-cadru pentru instalarea unei administrații de tranziție care să guverneze Siria prin consensul lui Assad și a milițiilor care i se opun.

"Din moment ce Iranul nu a sprijinit public și pe deplin conferința de la Geneva, ne așteptăm ca invitația să fie anulată", le-a declarat reporterilor un oficial al Departamentului de Stat.

Lakhdar Brahimi, trimisul special al Națiunilor Unite în Siria, a pledat pentru prezența Iranului la discuțiile de pace, la fel cum a făcut și Rusia.

SUA se opun prezenței Teheranului la Geneva II pentru că statul condus de Hassan Rouhani este un suporter declarat al guvernului condus de Bashar al-Assad și a trimis arme forțelor paramilitare Quds.

Președintele Siriei, Bashar al-Assad, a declarat recent că ia serios în considerare varianta unei noi candidaturi la alegerile prezidențiale din luna iunie anul curent.

Conflictul armat dintre forțele lui Bashar al-Assad și rebelii, început în martie 2011, s-a soldat până în prezent cu aproximativ 130.000 de decese.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel