SUA: Bashar al-Assad a folosit arme chimice în războiul din Siria

bashar al assad dece
bashar al assad dece

Oficiali europeni și americani au concluzionat că regimul de la Damasc, condus de Bashar al-Assad, a folosit arme chimice împotriva rebelilor sirieni, informează New York Times.

Potrivit unui memorandum care circulă în interiorul guvernului american, oficialii SUA au concluzionat că Bashar al-Assad a folosit arme chimice la scară mică de mai multe ori în cursul acestui an, împotriva rebelilor.

SUA confirmă acum datele speculate încă din aprilie de președintele Barack Obama, în legătură cu uzul de gaz sarin. La acea dată nu existau dovezi concrete despre cum și unde a fost folosit.

"Comunitatea noastră informațonală are încredere în aceste date colectate prin multiple și independente canale de informare. Comunitatea informațională estimează că până la această dată au murit 100 - 150 din cauza armelor chimice: oricum, numărul victimelor este incomplet. Chiar dacă această rată de mortalitate este doar o mică parte a catastrofei din Siria, unde s-a ajuns la 90.000 de decese, uzul de arme chimice violează normele internaționale și încalcă linia roșie existentă în comunitatea internațională de decenii. Credem că regimul lui Assad deține aceste arme. Nu avem rapoarte coroborate care să indice că opoziția din Siria a achiziționat sau folosit arme chimice", spun oficialii americani.

Barack Obama declara la începutul anului că Bashar al-Assad ar încălca "linia roșie" prin uzul de arme chimice, iar asta va avea urmări. Președintele american suportă din ce în ce mai multe presiuni în legătură cu chestiunea siriană, cerându-i-se să nu mai amâne intervenția în Damasc. Fostul președinte Bill Cinton l-a sfătuit pe Obama la un eveniment desfășurat miercuri să nu acorde atenție exagerată sondajelor de opinie din SUA și să ajute negreșit, nu neapărat prin trimiterea de soldați, rebelii sirieni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel