SUA avertizează și în privat Rusia să nu recurgă la armele nucleare (The Washington Post)

SUA avertizează și în privat Rusia să nu recurgă la armele nucleare - foto Agerpres
SUA avertizează și în privat Rusia să nu recurgă la armele nucleare - foto Agerpres

Guvernul american comunică direct şi în privat cu Moscova de luni de zile pentru a alerta regimul lui Vladimir Putin asupra 'gravelor consecinţe' pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina, scrie The Washington Post în ediţia sa de vineri, potrivit EFE.

Consecinţele asupra cărora SUA au avertizat Rusia în cazul în care ar folosi arma nucleară sunt 'în mod deliberat neclare' tocmai pentru a spori îngrijorarea Kremlinului cu privire la un ipotetic răspuns american., notează publicaţia, care citează surse guvernamentale de la Washington, sub rezerva anonimatului.

Miercuri, preşedintele Vladimir Putin a fluturat 'armele viitorului' pentru a avertiza NATO că Rusia dispune de un arsenal nuclear 'fără egal' care îi permite să contracareze orice ameninţare occidentală. 'Aş dori să amintesc că şi ţara noastră dispune de diferite sisteme ofensive iar, în unele componente, acestea sunt mai moderne decât cele deţinute de ţările NATO', a afirmat Putin miercuri în discursul său televizat către naţiune în care a anunţat mobilizarea 'parţială' pentru a trimite noi forţe în Ucraina.

Preşedintele rus, care în urmă cu patru ani a prezentat lumii o nouă armă hipersonică capabilă să eludeze scutul antirachetă al SUA şi să ajungă în orice punct de pe glob, a adăugat că Moscova nu va ezita să folosească toate mijloacele de care dispune pentru a-şi apăra ţara şi poporul.

'Aceasta nu este o cacealma', a ţinut să sublinieze Putin, care a plasat în alertă forţele de descurajare nucleară ale Rusiei încă din primele zile ale 'operaţiunii militare speciale', aşa cum numeşte Kremlinul invazia sa în Ucraina, declanşată la 24 februarie. Kremlinul a pledat întotdeauna pentru o paritate nucleară cu SUA prin triada sa - submarine atomice, rachete intercontinentale şi aviaţie strategică - dar în ultimii ani se laudă cu un 'super-armament' fără analogii în lume.

CItește și - Zelenski îi îndeamnă pe ruşi să protesteze împotriva mobilizării anunțate de Putin

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a îndemnat joi pe ruşi 'să 'protesteze' împotriva mobilizării pe frontul ucrainean anunţată de Kremlin sau 'să se predea' forţelor Kievului, notează AFP.

'În acest război în şase luni, au fost ucişi 55.000 de soldaţi ruşi (...) Vreţi mai mulţi? Nu? Deci protestaţi! Luptaţi! Fugiţi! sau predaţi-vă' armatei ucrainene, a lansat Volodimir Zelenski în rusă în tradiţionalul său mesaj video.

'Acestea sunt opţiunile voastre pentru a supravieţui', a adăugat el. 'Sunteţi deja complici la toate crimele (armatei ruse), crimele şi torturile ale căror victime sunt ucrainenii. Pentru că tăceţi. Pentru că tăceţi mereu', a acuzat liderul de la Kiev.

El a adăugat că autorităţile ruse se pregătesc să mobilizeze 'până la un milion de oameni'.

Oficial, Moscova a anunţat cu o zi înainte mobilizarea cu începere de miercuri a 300.000 de rezervişti.

'Este momentul alegerii pentru voi. Pentru bărbaţii din Rusia, este alegerea de a muri sau de a trăi, de a deveni invalizi sau de a-şi păstra sănătatea. Pentru femeile din Rusia, alegerea este să-şi piardă pentru totdeauna soţii, fiii, nepoţii ori să încerce, totuşi, să îi protejeze împotriva morţii, împotriva războiului, împotriva unui singur bărbat', Vladimir Putin, a continuat preşedintele ucrainean.

Peste 1.300 de persoane au fost arestate miercuri în cursul unor manifestaţii improvizate împotriva mobilizării în întreaga Rusie, potrivit ONG-ului OVD-Info. Anunţul mobilizării a provocat şi un aflux de ruşi care doresc să părăsească ţara, cu cozi semnalate la frontierele terestre cu mai multe ţări. Nu este disponibilă nicio estimare a numărului acestora, menţionează AFP. Kremlinul a negat amploarea plecărilor, vorbind de un fenomen 'mult exagerat'. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel