SUA au informații „credibile” că Rusia ar putea folosi „agenți chimici” în Ucraina

Blinken se va întâlni cu Lavrov săptămâna viitoare. "Cu condiţia să nu existe o invazie rusă în Ucraina" / Foto: Facebook U.S. Department of State
Blinken se va întâlni cu Lavrov săptămâna viitoare. "Cu condiţia să nu existe o invazie rusă în Ucraina" / Foto: Facebook U.S. Department of State

Statele Unite dețin „informații credibile” conform cărora Rusia „poate folosi... agenți chimici” în ofensiva sa de a cuceri orașul ucrainean asediat Mariupol, a declarat marți secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

Înalt diplomatul american a spus că „nu este în măsură să confirme” acuzațiile recente conform cărora Moscova a folosit arme chimice în Mariupol, un port strategic de la Marea Azov.

Dar el a continuat: „Am avut informații credibile că forțele ruse pot folosi o varietate de agenți de control al revoltelor, inclusiv gaze lacrimogene amestecate cu agenți chimici care ar provoca simptome mai puternice pentru a slăbi și a incapacita luptătorii și civilii ucraineni înrădăcinați, ca parte a campaniei agresive de la Mariupol."

„Împărtășim aceste informații cu Ucraina... și avem o conversație directă cu partenerii pentru a încerca să stabilim ce se întâmplă de fapt, așa că aceasta este o preocupare reală”, a spus Blinken reporterilor.

Rapoartele au apărut pentru prima dată luni de la batalionul Azov din Ucraina. Acestea susțineau că o dronă rusă a aruncat o „substanță otrăvitoare” asupra trupelor și civililor din Mariupol.

Azov a susținut că victimele se confruntă cu insuficiență respiratorie și probleme neurologice.

„Trei persoane au semne clare de otrăvire cu substanțe chimice de război, dar fără consecințe catastrofale”, a declarat liderul batalionului, Andrei Biletsky, într-un mesaj video pe Telegram.

El i-a acuzat pe ruși că au folosit arme chimice în timpul unei greve la marea fabrică metalurgică Azovstal a orașului.

AFP nu a putut verifica afirmațiile, care au fost împărtășite de parlamentarii ucraineni.

Mariupol este asediat de săptămâni întregi, iar forțele ucrainene avertizează cu privire la căderea sa iminentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel