SUA atac Siria. Iran, acuze fără precedent

Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a acuzat vineri Statele Unite ale Americii (SUA) că utilizează ''informații false'' pentru a ataca Siria și că Washingtonul ''se află de partea'' grupărilor jihadiste Al-Qaida și Statul Islamic (ISIS), relatează AFP, potrivit Agerpres.

Statele Unite l-au ajutat (pe fostul președinte irakian) Saddam Hussein să folosească arme chimice împotriva Iranului în anii 1980. Prin urmare, ele au folosit informații false referitoare la armele chimice, mai întâi (pentru a ataca Irakul) în 2003 și acum în Siria, a scris pe Twitter ministrul iranian, a cărui țară este un aliat apropiat regimului lui Bashar Al-Assad.

După mai puțin de două decenii de la atentatele din 11 septembrie 2001, militarii americani luptă chiar de partea Al-Qaida și a Statului Islamic în Yemen și în Siria, a acuzat Zarif într-o a doua postare pe Twitter.

Cu puțin timp mai înainte, purtătorul de cuvânt al diplomației iraniene a condamnat puternic loviturile aeriene americane întreprinse vineri împotriva unei baze militare din centrul Siriei, aceasta fiind prima acțiune militară americană împotriva regimului lui Assad.

Loviturile aeriene americane au survenit ca răspuns la un presupus atac chimic imputat de către președintele american Donald Trump dictatorului Bashar Al-Assad.

Peste 320.000 de persoane au fost ucise de la izbucnirea, în martie 2011, a războiului civil în Siria, în timp ce alte câteva milioane s-au refugiat.

Regimul Assad încearcă în prezent să recucerească ultimele bastioane rebele, îndeosebi în provincia Idlib, și ale unor diferite grupări jihadiste.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel