SUA ar urma să retragă aproape 4.000 de soldaţi din Afganistan

Administraţia americană îşi va anunţa săptămâna aceasta intenţia de a retrage aproximativ 4.000 de soldaţi din Afganistan, a informat presa americană, conform France Presse.

Discuţiile au fost reluate în urmă cu o săptămână în Qatar între Statele Unite şi talibani, dar au fost suspendate joi după un atac în apropierea bazei aeriene americane de la Bagram din Afganistan, care s-a soldat cu doi morţi şi zeci de răniţi în rândul civililor, scrie Agerpres. În prezent, 13.000 de soldaţi americani sunt desfăşuraţi în Afganistan, la 18 ani de la debutul intervenţiei americane, lansate la câteva săptămâni după atacurile din 11 septembrie 2001, pentru răsturnarea regimului taliban care adăpostea Al-Qaida.

Citând trei foşti sau actuali oficiali americani, NBC a afirmat sâmbătă că administraţia Trump intenţionează să anunţe retragerea a 4.000 de soldaţi din Afganistan. Două surse au spus că unii militari vor fi redesfăşuraţi mai devreme decât era era prevăzut, în timp ce alţii nu vor fi înlocuiţi la sfârşitul misiunii. Potrivit CNN, care citează un oficial al Administraţiei, această retragere ar putea fi anunţată săptămâna aceasta, dar "calendarul poate varia".

Casa Albă nu a făcut niciun comentariu

Departamentul de Stat nu a răspuns duminică unei solicitări de confirmare din partea AFP. Pentagonul a retrimis întrebările la Casa Albă, care nu a făcut niciun comentariu. Un proiect de acord aproape încheiat la începutul lunii septembrie prevedea începerea unei retrageri treptate a soldaţilor americani, principala cerere a talibanilor.În schimb, aceştia din urmă trebuiau să promită să nu mai lase niciodată "terorişti" să acţioneze din Afganistan şi să înceapă un dialog fără precedent cu guvernul de la Kabul.

Preşedintele Donald Trump a insistat luna trecută asupra necesităţii încetării focului şi a efectuat o vizită surpriză la baza Bagram pe 28 noiembrie, întâlnindu-se cu preşedintele afgan Ashraf Ghani. Donald Trump, care a anunţat retragerea trupelor americane din nordul Siriei, vrea să reducă la minimum desfăşurarea de personal militar american în străinătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel