SUA acuză Iranul de o nouă abatere. ”Șantaj nuclear”

Statele Unite ale Americii califică activităţile de îmbogăţire a uraniului de către Iran drept un "şantaj nuclear".

Statele Unite au denunţat luni cea mai recentă abatere a Iranului de la acordul nuclear internaţional, calificând activităţile de producere a uraniului îmbogăţit cu 20% drept un "şantaj nuclear", informează AFP şi Reuters, scrie Agerpres. 

"Îmbogăţirea uraniului cu 20% (la uzina din Fordo) este o încercare clară a Iranului de a-şi intensifica campania de şantaj nuclear, o încercare care va continua să eşueze", a declarat sub protecţia anonimatului un angajat al Departamentului de Stat american.

Noi sancțiuni 



În mai 2019, la un an după retragerea unilaterală a Statelor Unite de către preşedintele Trump din acordul nuclear iranian semnat în 2015, decizie urmată de reimpunerea unor sancţiuni dure de către Washington regimului de la Teheran, Iranul a început să renunţe la respectarea principalele sale angajamente.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat luni că Iranul a declanşat procesul destinat producerii de uraniu îmbogăţit cu 20% în uzina subterană de la Fordo, ceea ce reprezintă o nouă încălcare a acordului nuclear semnat în 2015.

Acuzat de SUA şi Israel, principalii săi inamici, Iranul neagă constant faptul că obiectivul urmărit prin astfel de activităţi este producerea armei atomice.

Presiune pe președintele Joe Biden



Unii experţi văd în această reacţie din partea SUA o încercare pe ultima sută de metri a administraţiei Trump de a pune presiune asupra viitorului preşedinte Joe Biden în acest dosar sensibil.

Venirea la Casa Albă a lui Joe Biden este văzută ca o perspectivă plină de promisiuni de către susţinătorii acordului nuclear internaţional cu Iranul având în vedere hotărârea exprimată în campania electorală de politicianul democrat de a salva acest acord. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel