SUA: Conferinţă dedicată proiectului celui mai puternic laser din lume, de la Măgurele

O conferinţă dedicată proiectului celui mai puternic laser din lume, de la Măgurele - Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP), s-a desfăşurat joi la prestigiosul Institut Hudson din Washington D.C. şi a reunit peste 50 de nume importante din comunitatea ştiinţifică americană, Departamentele Energiei şi Apărării şi Departamentul de Stat ale SUA, cercetători din laboratoare ale unor universităţi de renume, precum şi invitaţi din România implicaţi în proiectul de la Măgurele, informează vineri Ambasada României în SUA într-un comunicat de presă.

Conferinţa cu titlul 'Ce aşteaptă comunităţile ştiinţifice şi de afaceri de la cel mai puternic laser din lume' a fost deschisă de ambasadorul George Cristian Maior care a subliniat oportunităţile de cooperare din cadrul Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite pe care le oferă proiectul laserului de la Măgurele.

'Proiectul este unul de importanţă naţională, europeană şi globală, bazat pe fundaţia solidă a cercetării fizice de peste 70 de ani, existentă în zona Bucureşti - Măgurele', a apreciat ambasadorul român. Maior a notat că proiectul are o componentă internaţională, prin colaborarea în beneficiul tuturor părţilor, cu universităţi şi laboratoare de cercetare americane precum Johns Hopkins University, Ohio State University, Lawrence Livermore National Laboratory, Laboratory for Laser Energetics, University of Michigan, Duke University, Naval Research Laboratory. '(...) proiectul are potenţial pentru dezvoltarea mediului de afaceri, prin potenţialele aplicaţii în diverse domenii, inclusiv sănătate prin tratarea cancerului, industria apărării, optică, senzori ultrasensibili, tehnologie avansată în general', a afirmat George Cristian Maior.

Ambasadorul român a mai apreciat că proiectul laserului de la Măgurele extinde şi consolidează Parteneriatul Strategic româno-american, într-un domeniu în care ambele ţări au expertiza şi potenţialul necesare pentru colaborare. 'Facilitatea de la Măgurele reprezintă o destinaţie viabilă pentru cercetători şi companii, în vederea cooperării comune. Este o facilitate deschisă comunităţii internaţionale', a declarat Maior. La rândul său, directorul proiectului de la Măgurele, acad. Nicolae Victor Zamfir, a făcut o prezentare a întregului centru de cercetare, inclusiv a obiectivelor pe care acesta şi le propune.

Proiectul Extreme Light Infrastructure a fost iniţiat în 2015 urmărind să construiască cel mai puternic laser din istorie şi să-l folosească pentru generarea de aplicaţii fără precedent în întreaga ştiinţă, precum şi în industrie şi în viaţa socială, datorită regimului de putere şi intensitate neatins până acum de acest tip de instalaţii. Laserul de la Măgurele sau Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) face parte din Foaia de Parcurs (Roadmap) a European Strategy Forum on Research Infrastructures, un proiect european constând în implementarea unui centru de cercetare european şi internaţional la cel mai înalt nivel, axat pe lasere de înaltă putere, interacţiune laser-materie şi surse secundare de radiaţii, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel