Studiu îngrijorător despre ghețarii din Groenlanda. Ce au descoperit oamenii de știință. Un fenomen deosebit de grav

Studiu îngrijorător despre ghețarii din Groenlanda. Ce au descoperit oamenii de știință. Un fenomen deosebit de grav / Foto: Pixabay
Studiu îngrijorător despre ghețarii din Groenlanda. Ce au descoperit oamenii de știință. Un fenomen deosebit de grav / Foto: Pixabay

Află în articol ce s-a descoperit în urma unui studiu despre ghețarii din Groenlanda.

Potrivit unui nou studiu publicat vineri, rata de topire a gheţarilor din Groenlanda s-a accelerat de cinci ori în unele zone în ultimii 20 de ani, transmite Agerpres, citând DPA.

Înainte de începutul secolului, gheţarii din sud-vestul Groenlandei se retrăgeau cu aproximativ cinci metri pe an, o rată care a crescut, ajungând în prezent la până la 25 de metri, au constatat cercetătorii de la Universitatea din New York în jurnalul Nature Climate Change.

Micşorarea gheţarilor de la marginea Groenlandei şi a calotelor glaciare este calificată drept un fenomen deosebit de grav.

Gheţarii din Groenlanda se află sub o presiune uriaşă din cauza schimbărilor climatice la nivel global 



Pentru a realiza acest studiu, oamenii de ştiinţă au analizat peste o mie dintre cei aproximativ 22.000 de gheţari din Groenlanda, folosind nu doar imagini satelitare, ci şi 200.000 de fotografii şi imagini aeriene surprinse în ultimii 130 de ani.

Anders Bjork, specialist în geologie implicat în acest proiect, a declarat că, potrivit unor studii anterioare, cei mai mari gheţari din Groenlanda se află sub o presiune uriaşă din cauza schimbărilor climatice la nivel global şi a creşterii temperaturilor.

Cu toate acestea, din cauza metodelor de măsurare inadecvate, a existat o lipsă de claritate în ceea ce priveşte amploarea fenomenului.

Noul studiu a eliminat toate îndoielile rămase cu privire la consecinţele schimbărilor climatice asupra gheţarilor din Groenlanda, a declarat Bjork. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel