Studiu de trafic. Grecii, cei mai indisciplinați șoferi

Modificări la Codul Rutier. Sancțiuni pentru huliganii din trafic
Modificări la Codul Rutier. Sancțiuni pentru huliganii din trafic

Un studiu publicat recent arată că germanii şi suedezii sunt adepţi ai vitezei, grecii sunt indisciplinaţi şi impulsivi la volan, iar smartphone-urile sunt omniprezente în automobilele care circulă în cele patru colţuri ale Europei.

Potrivit studiului care prezintă proastele comportamente ale automobiliştilor din 11 ţări europene, nerespectarea limitelor de viteză a devenit o practică tot mai răspândită, potrivit celui de-al cincilea barometru european pentru condus responsabil întocmit de Fundaţia Vinci Autoroutes. Astfel, 89% dintre europenii chestionaţi au dezvăluit că depăşesc limitele de viteză. Cei mai mari amatori de viteză (sau cei mai oneşti) se află în Germania şi în Suedia, unde 93% dintre automobilişti au recunoscut că fac acest lucru.

În Suedia 78% dintre conducătorii de automobile au recunoscut şi faptul că nu respectă distanţa de securitate în trafic. Grecii par să fie cei mai indisciplinaţi şoferi din Europa: aproape jumătate (49%) afirmă că li se întâmplă să conducă fără centura de siguranţă, 28% spun că se urcă la volan deşi depăşesc limita de alcoolemie de 0,5 grame pe litru, iar 27% dintre ei circulă pe banda de urgenţă. Grecii ocupă un loc de frunte şi în privinţa insultelor la volan, mărturisind că lansează înjurături frecvente la adresa celorlalţi conducători auto (71%) şi că îşi lipsesc intenţionat vehiculul de cele ale şoferilor care îi enervează (52%).

Spaniolii claxoneaza cel mai mult

În Polonia, 29% dintre şoferi spun că nu ezită să coboare din maşină pentru a se certa cu alţi participanţi la trafic. Automobiliştii din ţările mediteraneene - Grecia, Spania, Italia, Franţa - sunt, global, consideraţi printre cei mai ireverenţioşi de către ceilalţi europeni. Alte practici negative în timpul condusului: francezii folosesc cel mai puţin semnalizarea (63%), iar spaniolii îi claxonează frecvent (66%) pe şoferii care îi enervează.

În schimb, suedezii sunt consideraţi cei mai plini de curtoazie dintre şoferi, devansându-i în acest clasament pe slovaci şi pe britanici. Cu ocazia vacanţelor din sezonul estival, există şanse mari ca europenii să se intersecteze pe şosele în timp ce privirile lor sunt îndreptate spre ecranele de smartphone sau pe GPS - o infracţiune partajată pe scară largă în Europa, indiferent de ţară: 41% dintre şoferii europeni îşi reglează GPS-ul în timp ce conduc, aproape o treime (30%) vorbesc la telefon fără să deţină un kit handsfree şi aproape un sfert (24%) scriu sau citesc e-mailuri şi SMS-uri în timp ce se află la volan (acest procent ajunge la 38% pentru şoferii cu vârste de sub 35 de ani).

Studiul a fost realizat pe baza unui sondaj Ipsos din 19 ianuarie până pe 27 februarie 2018 pe internet, în rândul a 11.038 de persoane cu vârste de peste 15 ani. Cel puţin 1.000 de persoane din fiecare dintre cele 11 ţări au participat la sondaj. Reprezentativitatea fiecărui eşantion este asigurată prin metoda cotelor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel