Studiu: Aproape 90% dintre tinerii de liceu consumă alcool

bautura
bautura

Mai multe studii arată care este situația consumului de alcool în rândul tinerilor, iar rezultatele sunt îngrijorătoare. Aproape 90% dintre elevii de liceu sunt consumatori de alcool, iar aproape 20% dintre aceștia beau și în timpul săptămânii. Tinerii nu întâmpină nicio problemă în procurarea alcoolului, căci toate magazinele vând băuturi alcoolice minorilor fără niciun fel de reținere. Studiile fac parte din proiectul DRAIN (Reţeua Olandezo - Română de Implementare a Politicii privind Alcoolul), care este finanţat de Ministerul de Afaceri Externe din Olanda în cadrul programului MATRA.

Pentru a analiza dacă într-adevăr consumul de alcool în rândul tinerilor reprezintă o problemă, au fost efectuate în paralel o serie de studii. Studiile au fost efectuate de către cercetători de la Universitatea din Twente - Olanda şi de la Universitatea Teologică – Catedra de Asistenţă Socială din Piteşti.

Primul studiu cu privire la consumul de alcool în rândul tinerilor, desfăşurat cu sprijinul Universităţii Teologice din Piteşti în mai 2008 a fost pe bază de chestionar, răspunzând la întrebări 1.300 de elevi, din 50 de clase de la 17 licee. Rezultatele au arătat că numai 12% dintre tinerii din Piteşti (cu vârste cuprinse între 14 şi 1 9 ani) nu consumă alcool, ceea ce înseamnă că 88% dintre tineri consumă alcool sau au consumat în trecut; există mai mulţi băieţi care consumă alcool decât fete, 93 dintre băieţii din Piteşti şi 85% dintre fete fiind consumatori de alcool. Aproape 50 % dintre băieţi încep să consume alcool încă înainte de a împlini vârsta de 13 ani. Numai 28 % au indicat faptul că nu au consumat alcool în ultimele 30 de zile, 20 % au consumat alcool o dată, ceea ce înseamnă că mai mult de 50 % sunt consumatori de alcool în mod regulat.

Nu este numai „sport” de weekend

Majoritatea elevilor consumă alcool la sfârşitul săptămânii, dar 20 % dintre băieţi şi 12% dintre fete consumă alcool şi în zilele din timpul săptămânii.

Al doilea studiu, mystery shopping, a avut loc în luna octombrie 2008. Nişte elevi sub acoperire au vizitat 58 de puncte de vânzare a băuturilor alcoolice din Piteşti şi au avut succes în încercarea lor de a cumpăra băuturi alcoolice în toate cele 58 de locaţii.

În baza rezultatelor acestor studii şi a evaluării legislative efectuate de către experţii DRAIN cu sprijinul specialiştilor români, în următorul an a fost elaborat Planul de acţiune al municipiului Piteşti pentru 2009-2010 referitor la prevenirea consumului de alcool în rândul tinerilor, aprobat în Consiliul Local în Septembrie 2009.

Numai puțin peste jumătate din părinți dezaprobă consumul de alcool în rândul minorilor

Peste 80% dintre părinții chestionați au apreciat că intervalul 18- 25 ani reprezintă vârsta optimă pentru a bea primul pahar de alcool. Numai 55% dintre persoanele intervievate au dezaprobat consumul de alcool în rândul minorilor. Cea mai mare parte dintre subiecți (60%) au declarat că nu ştiu dacă prietenii copiilor lor consumă alcool.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel