Structură specializată în CIA pentru CHINA. ”Amenințare de la guvernul chinez, nu de la oameni”

Structură specializată în CIA pentru CHINA. ”Amenințare de la guvernul chinez, nu de la oameni” / Foto: Pixabay
Structură specializată în CIA pentru CHINA. ”Amenințare de la guvernul chinez, nu de la oameni” / Foto: Pixabay

CIA va înființa o structura specializată pentru China.

Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii americane (CIA), William Burns, a anunţat joi că înfiinţează o unitate specială care vizează sporirea atenţiei asupra Chinei, într-o perioadă de relaţii tensionate între cele mai mari două economii ale lumii, informează  Agerpres, citând Reuters.

Ameninţarea este de la guvernul chinez, nu de la oameni



Potrivit lui Burns, China Mission Center intersectează toate domeniile misiunii agenţiei, CIA fiind îngrijorată că ameninţarea este de la guvernul chinez, nu de la oameni.

În primele luni de mandat ale administraţiei Biden, relaţiile cu Beijingul s-au înrăutăţit din cauza divergenţelor asupra a numeroase dosare, printre care drepturile omului, Hong Kong şi Marea Chinei de Sud. Totuşi, oficialităţi din cele două ţări s-au întâlnit în această săptămână în scopul îmbunătăţirii comunicării bilaterale şi au stabilit cadrul pentru o întâlnire virtuală a celor doi preşedinţi până la finalul anului.

O nouă funcție în CIA și un nou birou care se va concentra pe probleme legate de sănătatea globală



Printre alte măsuri din cadrul reorganizării CIA se află includerea Iran Mission Center, creat de fosta administraţie Trump, într-o unitate mai mare specializată pe Orientul Mijlociu şi fuzionarea unităţii consacrate Coreei cu unitatea Asia de Est-Pacific.

William Burns a mai anunţat că CIA creează funcţia de Chief Technology Officer, precum şi un nou birou, numit Transnational&Technology Mission Center. Această structură va permite agenţiei să se concentreze mai detaliat pe chestiuni precum sănătate globală, schimbări climatice, dezastre umanitare şi disfuncţionalităţi cauzate de noile tehnologii.

Misteriosul "sindrom Havana"



De asemenea, CIA a creat o 'celulă pentru incident' pentru a supraveghea răspunsurile la misteriosul 'sindrom Havana', care a afectat numeroşi diplomaţi americani şi angajaţi CIA. În 2016, mai mulţi diplomaţi americani aflaţi la post în Cuba au început să se plângă de stări de rău din motive necunoscute. Dar cazul nu a ieşit la lumină decât în 2017, când preşedintele de la acea vreme Donald Trump a rechemat majoritatea diplomaţilor americani de la Havana, pentru a răspunde acestei noi ameninţări.

Peste 20 de angajaţi ai guvernului american şi membri ai familiilor lor au fost afectaţi de acest misterios sindrom în Cuba de la sfârşitul anului 2016 până în mai 2018, precum şi o serie de diplomaţi canadieni.

În 2018, simptome similare au raportat circa 12 diplomaţi americani în China. Astfel de cazuri au fost semnalate succesiv în Germania, Australia, Rusia, Taiwan şi chiar la Washington. În iulie, publicaţia The New Yorker relata despre existenţa a peste 20 de cazuri la Viena, în Austria, de la începutul anului. Diplomaţii în cauză au semnalat diverse simptome, între care probleme de echilibru şi ameţeli, de coordonare şi de mişcare a ochilor, precum şi anxietate, iritabilitate şi ceea ce victimele au numit "ceaţă cognitivă". Au fost diagnosticate chiar leziuni cerebrale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel