Stratfor: Ucraina dominată de Rusia, un pericol pentru România

Ukraine Protests
Ukraine Protests

O analiză Stratfor, semnată de fondatorul companiei, George Friedman, arată că rezultatul luptei de la Kiev, dintre pro-vestici și cei care vor o mai strânsă legătură cu Moscova, își va resfrânge efectele și asupra țărilor vecine, punctând că o Ucraină dominată de Rusia va vulnerabiliza România. Friedman mai spune că statele din fostul bloc sovietic realizează că sunt dependente de gazele și petrolul Moscovei, și că Rusia poate folosi această pârghie pentru a le controla.

"Din perspectiva europeană, și în particular din perspectiva foștilor sateliți sovietici, o Ucraină dominată de Rusia ar reprezenta o potențială amenințare de la sudul Poloniei până la România. Aceste țări depind deja de energia rusă și sunt perfect conștiente că Rusia ar putea să folosească acea dependență ca o pârghie prin care să obțină controlul asupra lor. Abilitatea Rusiei, nu doar de a proiecta o putere militară, dar și de a crea neliniști de-a lungul graniței sau de a folosi inițiativele comerciale pentru a submina autonomia este adevărata teamă", scrie George Friedman pe site-ul prestigiosului centru de analize, Stratfor.

În analiza intitulată "Perspective ale protestelor din Ucraina", Friedman vorbește pe larg despre importanța geostrategică a Ucrainei și despre ce înseamnă luptele de la Kiev pentru Moscova, Bruxelles și Washington.

Stratfor concluzionează că implicarea Germaniei și Statelor Unite în Ucraina se oprește la interesele pe care cele două țări le au în raport cu Rusia. Aceasta din urmă își limitează influența asupra Ucrainei din cauza Jocurilor de la Soci care stau stau să înceapă, dar nu încape îndoială că nicio țară nu are mize mai importante în Ucraina decât Rusia, mai punctează Stratfor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel