Strategia România 2040. Sesizările lui Iohannis și ale opoziției, discutate la CCR

CCR
CCR

Curtea Constituțională va dezbate, miercuri, sesizarea președintelui Klaus Iohannis și cea a partidelor de Opoziție referitoare la proiectul privind elaborarea și actualizarea Strategiei naționale pe termen lung „România 2040”.

Pe 29 martie, PNL și USR au depus la Curtea Constituțională o obiecție de neconstituționalitate la proiectul privind elaborarea și actualizarea Strategiei naționale pe termen lung „România 2040”. Opoziția a susținut că Parlamentul a încălcat principiul separației puterilor, prin delegarea competenței exclusive a Guvernului unei alte entități, transmite Mediafax.

"Apreciem că Parlamentul a încălcat și principiul separației puterilor în stat, prevăzut la art. 1 alin. (4) din Constituție, prin faptul că, pe cale legislativă, a delegat unei alte entități o operațiune de competența exclusivă puterii executive, legea fiind neconstituțională în ansamblul său. Întrucât Parlamentul a legiferat printr-o lege ordinară într-un domeniu supus reglementării prin lege organică, Legea privind elaborarea și actualizarea Strategiei naționale pe termen lung «România 2040» este neconstituțională în ansamblul său, întrucât încalcă dispozițiile art. 76 alin. (1) din Constituție, care stabilesc, inter alia, că legile organice se adoptă cu votul majorității membrilor fiecărei Camere. Art. 1 din Legea privind elaborarea și actualizarea Strategiei naționale pe termen lung «România 2040» încalcă principiul securității juridice, consacrat la art. 1 alin. (3) și alin. (5) din Constituție, în componenta sa referitoare la claritatea și previzibilitatea legii", au notat reprezentanții Opoziției în sesizarea de neconstituționalitate adresată CCR.

Ce reclamă parlamentarii din opoziţie

Aleșii opoziției precizează că, potrivit expunerii de motive atașată proiectului de lege, scopul este instituirea obligației „elaborării și actualizării Strategiei «România 2040» precum și cadrul instituțional de realizare și de asigurare a consensului național”.

Ei afirmă că sintagma „consens național”, care stabilește, printre altele, că prin Lege se instituie „cadrul institutional de realizare și de asigurare a consensului national”, în lipsa unor precizări suplimentare, nu este previzibilă, "cu atât mai mult cu cât, din formularea dispoziției, constituie unul dintre obiectivele legii".

PNL și USR mai argumentează că formularea strategiei este "foarte generoasă" și "creează dificultăți în a determina cu claritate domeniul de reglementare al strategiei". 

Sesizarea lui Iohannis, trimisă pe 18 aprilie

Pe 18 aprilie, președintele Klaus Iohannis a trimis către CCR o sesizare de neconstituționalitate pe Legea pentru elaborarea și actualizarea Strategiei naționale pe termen lung „România 2040”, pentru conținutul normativ și modul în care a fost adoptată de Parlament.

În textul sesizării, președintele Klaus Iohannis arată că Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, încălcând competența primei camere sesizate, Senatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel