Strategia de Apărare propusă de Iohannis: ce amenințări are România

Strategia Națională de Apărare, propusă de Klaus Iohannis, va ajunge vineri în Parlament. Proiectul menționează, în capitolul 3, care sunt principalele  amenințări la adresa României.

Mediul actual de securitate nu mai poate fi analizat doar prin prisma unor concepte militare, se menționează în draftul proiectului. În Strategie trebuie să se regăsească și elemente de natură economică, socială, politică și de mediu.

Acțiunile destabilizatoare din vecinătatea estică generează provocări majore pentru securitatea spațiului euro-atlantic.

De asemenea, conflictele înghețate din zona Mării Negre, distorsiunile de pe piețele energetice, amenințările cibernetice, terorismul, armele de distrugere în masă și acțiunile informative ostile.

- Acțiunile destabilizatoare din vecinătatea estică generează provocări majore pentru securitatea spațiului euro-atlantic, creând instabilitate regională și posibile fenomene negative, printre care migrație, criminalitate organizată, însă și afectarea potențialului de dezvoltare economică.

- Perpetuarea conflictelor înghețate din regiunea Mării Negre și instabilitatea din Balcanii de Vest creează presiuni suplimentare asupra României. tensiunile inter-etnice și dezechilibrele regionale în statele din proximitate pot conduce la declanșarea unor conflicte regionale.

- Distorsiunile de pe piețele energetice și proiectele concurente ale unor actori statali sau non-statali afectează eforturile României de asigurare a unui nivel suficient al securității energetice.

- Amenințările cibernetice lansate de entități ostile, statale sau non-statale, asupra infrastructurilor informaționale de interes strategic ale instituțiilor publice și companiilor, atacurile cibernetice desfășurate de grupări de criminalitate cibernetică sau atacurile cibernetice extremiste lansate de grupuri de hackeri afectează direct securitatea națională.

- Terorismul este o amenințare persistentă, cuforme de manifestare dificil de anticipat și contracarat, inclusiv din perspectiva identificării și destructurării fluxurilor de recrutare și finanțare a acestor activități. Contingentele naționale care participă la misiuni externe sunt expuse riscurilor și amenințărilor generate de acțiunile forțelor, organizațiilor și grupărilor teroriste. Propaganda fundamentalistă în creștere, în special în mediul virtual, favorizează apariția de noi cazuri de radicalizare ori de implicare în acțiuni extremist-teroriste. 

- Proliferarea armelor de distrugere în masă și a vectorilor purtători, precum și traficul de produse cu dublă utilizare, pot afecta securitatea națională, în condițiile unei destabilizări la nivel regional. 

- Acțiunile informative ostile, care au în vedere dezvoltarea unor puncte de sprijin pe teritoriul național, în special în scop de influență, pot obstrucționa proiectele strategice ale României și decizile în stat.

Strategia Națională de Apărare, promovată către Parlament pentru aprobare. Klaus Iohannis a spus ce prevede

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel