Strasbourg. Utilizarea disproporționată a forței, condamnată

Grevă naţională. Sindicatele, acțiune comună de protest, în Franța
Grevă naţională. Sindicatele, acțiune comună de protest, în Franța

Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care condamnă utilizarea 'disproporţionată' a forţei de către poliţie în timpul manifestaţiilor.

AFP transmite că în rezoluţia adoptată cu 438 voturi pentru, 78 voturi contra şi 87 de abţineri, eurodeputaţii au denunţat recurgerea la intervenţii violente şi disproporţionate din partea autorităţilor publice în timpul protestelor şi al manifestaţiilor paşnice.

Textul nu vizează un stat membru în mod special, dar a dat ocazia unei dezbateri animate în hemiciclul de la Strasbourg.

Solicitată de o coaliţie reunind socialiştii (S&D), Verzii şi Stânga Unită europeană (GUE), dezbaterea desfăşurată luni seara a fost în parte dominată de situaţia manifestaţiilor vestelor galbene din Franţa, chiar dacă s-a făcut referire şi la alte ţări - România, Spania, Ungaria, Grecia.

Arme de impact - răni de război

Eurodeputatul francez Yannick Jadot a denunţat folosirea lansatoarelor flash-ball (LBD, care proiectează gloanţe neletale de cauciuc de calibrul 40 mm până la o distanţă de 50 de metri) - arme controversate folosite de forţele de ordine în timpul manifestaţiilor vestelor galbene. Nu există decât în Franţa, Polonia şi Grecia o utilizare fără limite a acestor instrumente care, potrivit echipelor medicale, cauzează răni de război, a declarat el.

Rezoluţia PE condamnă recurgerea la anumite tipuri de arme cu caracter letal redus, printre care proiectilele cu impact cinetic (din care fac parte LBD).

Vezi și: Proteste în Franța. Jurnaliste agresate de 'vestele galbene'

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel